Претърсват дома на бивш президент на Молдова

3683
Претърсват дома на бивш президент на Молдова

Служители на прокуратурата на Молдова започнаха днес обиск в дома на бившия президент на страната Игор Додон. Информацията е потвърдена от говорителя на Главната прокуратура Мариана Керпек, предава БГНЕС.

Приднестровието остава в режим на "специални мерки за сигурност"

Лидерът на самопровъзгласилия се регион между Молдова и Украйна - Приднестровието, удължи до 25 май специалните мерки за сигурност, пор...

Следствените действия се извършват във връзка с различни обвинения. Сред тях са пасивна корупция, предателство на родината, незаконно забогатяване, каза тя.

Според Керпек, в рамките на наказателно дело във връзка с обосновани подозрения за извършени престъпления, прокурорите по борба с корупцията съвместно със служителите от Службата по информация и сигурност осъществяват претърсвания и на други места, в недвижими имоти – собственост на посредници.

Миналата седмица генералният прокурор Думитру Робу нареди да започне наказателно преследване срещу Додон заради видеозапис, изтекъл в публичното пространство през юни 2019 г. Той е направен със скрита камера в офиса на тогавашния лидер на Демократическата партия – олигарха Владимир Плахотнюк, за когото се твърди, че е контролирал парламента и правителството на Молдова. На записа се вижда как Плахотнюк, който се е занимавал активно със събиране на компромати срещу политици, се опитва да предаде на Додон черен плик, в който се предполага, че е имало пари. Въпреки че пликът не е взет, опозиционните партии обвиниха Додон в корупция. Няколко дни по-късно телевизионните канали, контролирани от Плахотнюк, излъчиха виодеозаписа, като обвиниха Додон в предателство към родината. Само след няколко дни олигархът изгуби властта и избяга в Маями след разговор с посланика на САЩ в Кишинев Дерек Хоган. На власт в Молдова дойде коалицията на Партията на социалистите и алианса „Акум“. Тогава прокуратурата за борба с корупцията започна проверка на видеозаписа с Додон и заключи, че не е налице престъпление, а съдът отказа да повдигне наказателно дело срещу него. Преди седмица, обаче, Апелативният съд в Кишинев отмени решението.

Според Додон, с тези свои действия властите се опитват да отклонят вниманието на гражданите от своите провали в управлението на страната и стремително влошаващата се икономическа ситуация. Той заяви, че няма намерение да бяга и е готов на битка с опонентите.

Нови експлозии в Приднестровието - ще стане ли Молдова част от войната?

Властите в проруския сепаратистки регион Приднестровие в Молдова съобщиха в събота, че четири експлозии са произтекли в петък вечерта б...

По-рано Додон поиска оставката на правителството на премиера Наталия Гаврилица, като го обвини в неспособност да се справи с кризата, в която затъва Молдова. Според предоставените от него данни, за последните 23 години доходите на населението са намалели с 12%, а инфлацията за април е достигнала рекорден ръст от 27,07% на годишна база.

Бившият президент разкритикува плана на властите да отмени закона, защитаващ местното производство. Според Додон, управляващите защитават интересите на чуждестранните производители и търговски вериги, давайки предимство на тяхната продукция в ущърб на местните компании, заплашени от банкрут.

Защо в Молдова прогнозират арест на президента Игор Додон?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа