"Путин - убиец": Сбогуването с Навални протече бързо, полицията попречи всячески (ВИДЕО)

15100
"Путин - убиец": Сбогуването с Навални протече бързо, полицията попречи всячески (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Не повече от триста души са успели да си кажат последно сбогом с Алексей Навални в църквата в Москва, в която се състоя прощалната служба на 1 март. Според кореспондент на независимото издание "Новая Газета" траурната служба се е състояла "прекалено бързо".

"Моля, позволете ми да се сбогувам! Моля, не затваряйте ковчега! Това е нашият скъп човек! Моля, оставете хората да се сбогуват! Дадоха ми само 5 минути... Съжалявам, Алексей", се чува в едно от видеата от мястото на събитието.

Ако се съди по кадрите на журналистите от RusNews, ковчегът е бил затворен пред хората, които се прощават с опозиционера, и са започнали да ги изтласкват навън. Хиляди хора се наредиха на опашка на улицата, за да се сбогуват с Навални, но не им беше позволено да го направят - тялото беше бързо отнесено на гробището.

Арести

Факт е и първият арест - на мост, който се намира на около половината от пътя между църквата и гробището. Не е ясно каква е причината за задържането.

По-късно стана ясно, че в Новосибирск са задържани 7 души на митинг в памет на Навални, който се провежда пред паметника на жертвите на политическите репресии на Наримския площад, съобщи "ОВД-Инфо".

Един от очевидците разказва, че хората са били отведени от полицията, но после са били освободени, след като документите им са били проверени в базите данни.

По-рано беше съобщено, че полицията дежури от сутринта при паметниците на жертвите на политическите репресии, където хората поднасят цветя и свещи в памет на политика.

По-специално, във Владивосток достъпът до паметния знак "Каменна свещ" в парка "Вяра и надежда" беше блокиран от строителни работници под предлог за ремонт. В Томск полицията дежури при паметника "Камък на скръбта" в памет на жертвите на политическия терор, на който хората поднесоха цветя в памет на Навални, предаде "Медуза".

Властите блокират церемонията

Припомняме, че властите, подчинени на режима на диктатора Владимир Путин, всячески се опитват да блокират прощалната церемония. Първо екипът на Навални не е получил разрешение да наеме погребална зала, а след това – да намери катафалка, за да откара тялото му до Борисовското гробище. Натам вече се насочи огромна тълпа от хора.

Още: Кремъл за Навални: Няма какво да кажем. Руснаците: Ти не се страхуваше и нас не ни е страх! (ВИДЕО)

Освен това се появиха редица съобщения за прекъсване на интернет сигнала на място.

Директорът на Фонда за борба с корупцията, създаден от Навални – Иван Жданов съобщи в „Телеграм“, че „заради идиотските действия на полицията колата с ритуалчиците, които разтоварват ковчега, е блокирана. Сега те просто чакат на гробището ритуалчиците да пренесат ковчега".

По-късно той написа: "Идиотските полицаи на Собянин (кметът на Москва Сергей Собянин) просто блокираха колата. Заради това колата с ковчега просто е паркирана на гробището и не могат да изнесат Алексей".

Затворено ли е гробището?

Междувременно "Телеграм" кавалът SOTA съобщи, че Борисовското гробище, където ще бъде погребан политикът и основен опозиционер на Путин, е затворено за обществеността. Изданието 7x7 също публикува тази информация.

Още: Посланиците на САЩ и Германия също изпращат Навални, хората скандират името му (ВИДЕО)

Кореспондент на "Медуза" съобщава, че журналистите са допуснати през металните детектори до портите на гробището, но самите порти са затворени. Медиите не са допуснати в целия район на гробището.

Служителите на Борисовското гробище отричат то да е затворено. Консултант на институцията заяви пред 7x7, че гробището е отворено от 9:00 до 17:00 ч. Той твърди, че не са получавали информация за затварянето.

В крайна сметка хората бяха пуснати да хвърлят пръст над ковчега на Навални, след като той бе положен в земята, както и да оставят цветя. Опозиционерът бе погребан под звука на саундтрака от филма "Терминатор 2", тъй като това е бил любимият му филм.

"Путин - убиец"

Хиляди хора се събраха около църквата, за да почетат паметта на Навални и да се сбогуват с него. Опашката бе дълга най-малко два километра. Руснаците скандираха името на опозиционера, а също "Не на войната", "Путин - убиец" и "Благодаря". Посланиците на САЩ, ЕС, Германия почетоха починалия в затвора активист.

От Кремъл обявиха, че са забранени всякакви "неразрешени" митинги по време на церемонията.

Мерките за сигурност са засилени - още преди началото на службата в църквата имаше заграждения и масови проверки.

Още: Заграждения и конна полиция - започва поклонението пред Алексей Навални (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа