Путин готви Русия за нови войни: Поредни видими стъпки (ВИДЕО)

19331
Путин готви Русия за нови войни: Поредни видими стъпки (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Пускането на вода на две руски ядрени подводници се превърна в едно от новинарските събития в Русия. Става въпрос за можещата да носи и изстрелва крилати ракети "Красноярск" и носителката на междуконтинентални балистични ракети "Император Александър III". Церемонията по пускане на вода беше уважена от руския президент Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца. Предвидено е подводниците да се присъединят към Руския тихоокеански флот тоест да защитават Далечния изток. Там основен регионален противник на Русия е Япония.

На този фон, Путин заяви, че корабостроителницата "Севмарш" в Северодонецк ще построи още 3 подводници клас "Борей-А" и 5 клас "Ясен-М" и добави, че Руската федерация ще подсили силите си в Черно, Балтийско и Каспийско море. Прочитът на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) на всичко това е, че Кремъл продължава упорито да действа в посока бъдеща военна конфронтация с НАТО и съюзниците му.

Що се отнася конкретно до войната с Украйна, поредната стъпка за асимилация на международно признати украински земи (включително от Руската федерация с Меморандума от Будапеща) е факт – Руската ЦИК обяви, че в окупираните части на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област ще се проведат избори за руски президент (в периода 15-17 март, 2024 година). Решението е взето след консултации с руското военно министерство и ФСБ, тъй като въпросните региони са във военно положение. А председателят на руската ЦИК Ела Памфилова каза още на 7 декември, че руските президентски избори в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област "ще бъдат различни като процедура" от тези в Русия и Крим.

В дневния анализ на ISW е отбелязана и друга интересна новина – че в Русия скоро ще има закон, който ще позволява на руските съдилища вместо да депортират обвинени в престъпления мигранти, да ги глобяват (между 440 и 550 долара) или да ги осъждат на обществено полезна работа за между 150 и 200 часа. Това се чете от ISW като начин Русия да попълва липси от работна ръка в икономиката си, но също и в армията си. Вече имаше на няколко пъти публикации както в медии като руската секция на BBC и "Важни истории", така и в различни канали в Телеграм, че Русия задържа мигранти и ги праща да воюват в Украйна – най-вече "подкарани" точно от руските власти мигранти към Финландия, която затвори границата си заради изкуствено предизвикания от режима на Путин мигрантски поток. Заради тези руски действия Непал открито призова Русия да спре да вербува непалци във войната ѝ срещу Украйна, а непалските власти се задействаха с конкретни мерки: Властите в Непал разбиха мрежа за изпращане на войници в Русия

На този фон бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев, който сега е зам.-председател на Руския съвет за сигурност, коментира, че руското правителство готви "целеви промени" в руската конституция – той беше цитиран от подопечните на Кремъл руски информационни агенции ТАСС, Интерфакс и дори руското опозиционно издание "Медуза". Медведев не каза какви точно ще са тези промени, но в Русия вече има говорене за промяна на основния закон и то в посока ограничение на граждански права. Ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрюкин вече говори по темата на 22 ноември – да се "вгради" в руската конституция нова "държавна идеология" - сега в тази конституция чл. 13 забранява точно това и посочва, че Руската федерация признава политическия плурализъм.

ОЩЕ: Как Украйна трябва да промени армията си, за да спечели войната: Тактиката на дроновете и прехващането

На Путин не може да се вярва

На този фон, украинският президент Володимир Зеленски, който днес (12 декември) има среща с американския президент Джо Байдън, изрично заяви, че на Путин не може да се вярва. "Всичко, което той казва, е лъжа. Той няма интерес да има независима Украйна. Не мога да търгувам с хора под претекст "земя за мир". С кого да търгувам – с човек, чиято дума не струва нищо! Това не може да е гаранция (за сигурност)", каза Зеленски в отговор на въпрос дали все пак ще проведе мирни преговори с Путин и дали може да се съгласи на териториални отстъпки в замяна на мир. Зеленски добави и, че действията на Путин отекват в цял свят – война има и в Израел, а във Венецуела се задава също война, с Гвинея.

Заради войната в Украйна, до края на октомври, 2023 година общо 4 238 010 украинци са получили временно убежище в Европейския съюз по официални данни. В България са 168 300:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

На фронта буквално няма никаква особена промяна. Според сутрешната сводка на украинския генщаб, за изминалото денонощие половината от всички бойни сблъсъци са при Авдеевка – цели 42 отбити руски пехотни атаки там. Съгласно обзора на руския военен кореспондент и пропагандист Семьон Пегов обаче украинците удържат позициите си и няма никакви промени - същото личи и от обзора на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук руски военен телеграм канал "Рибар". Припомняме, че вчера говорителят на украинската армия в Таврийското направление полковник Олександър Щупун коментира, че на 10 декември руснаците са опитали атака с бронирана техника и украинската армия е унищожила 11 руски танка, както и 15 бронирани машини на пехотата.

При Бахмут продължават боевете до Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут) и Богдановка (5-6 километра северозапад от Бахмут). Известната платформа Deep State, която постоянно публикува информация и анализи за фронта в Украйна, предупреждава (КАРТА), че на база видеокадри и снимки в социалните мрежи засича руски щурмови групи източно от Богдановка и че при Хромово (1-2 километра западно от Бахмут) руснаците са превзели стратегическа височина, а същото е станало между Бахмут и Ивановско (6 километра югозапад-запад от Бахмут). Всичко това ще окаже негативно влияние по отношение на защитата на Ивановско, а след това селце "започва хребет и голяма височина, на която вече стои Часов Яр. За разлика от Бахмут, този град вече е стратегически важен за защитата на Краматорската агломерация", пише в анализа.

(КАРТА) На източния бряг на река Днепър, при Кринки, боевете са жестоки, но промени няма. Руски източници, включително известният телеграм канал "Говори снайперист", съобщават за провалена руска атака срещу Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър), при която са загубен 1 руски танк, 3 бойни машини на пехотата и 1 БТР.

(КАРТА) В направлението към Купянск и Луганска област има лек руски напредък до Першотравнене (24 километра югоизточно от Купянск), както и при Диброва (7 километра югозападно от Кремена). Интензивността на бойните действия в този участък на фронта обаче е значително по-ниска, отколкото при Бахмут и особено Авдеевка – например при Петропавловка и Синковка, които са на 7-8 километра източно и североизточно от Купянск, за последните 24 часа има едва 4 руски пехотни атаки, всичките отбити.

ОЩЕ: Русия пак показа, че не желае справедлив мир в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Китай е поел ангажимент да не продава оръжие на Русия, твърди Макрон

Заради "провокативната политика" на Макрон: Русия привика френския посланик

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 07.05 - "Група 13" с нов удар по руския флот

Франция категорично отрече да е изпращала свои военни в Украйна: Жертви сме на дезинформация

Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Пожар след атака с ATACMS там, където е имало руска система "Искандер-М": Сателитни снимки

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа