Путин и Лукашенко си говорят шеги: Обявиха "провал" на украинското контранастъпление (ВИДЕО)

8647
Путин и Лукашенко си говорят шеги: Обявиха "провал" на украинското контранастъпление (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин обяви провала на контранастъплението на Киев. "Няма контранастъпление", каза беларуският президент Александър Лукашенко по време на разговор с руския президент. Путин уточни: „Има, но то се провали“

Владимир Путин се срещна с най-близкия си съюзник Александър Лукашенко за първи път, откакто последният помогна за сключването на сделка за прекратяване на бунта на бойци от частната компания „Вагнер“ в Русия миналия месец.

Видео, публикувано в неделя от пресслужбата на Лукашенко, показва как двамата дългогодишни лидери пристигат заедно в Константиновския дворец в Санкт Петербург преди планираните разговори. 

Там бяха изказани и някои твърдения от двамата, които изумяват. Например - че в един ден били унищожени 15 танка "Леопард" и 20 бронирани машини на пехотата "Брадли", според Путин. Къде е станало това, не стана ясно: Бронираните машини Брадли - ключови за украинската контраофанзива (ВИДЕО).

Освен това - имало много големи загуби на западни наемници в Украйна, пак според Путин и отново без подробности. Той обаче заяви, че украинските жертви от началото на контранастъплението на 4 юни вече надхвърлят 26 000 убити войници - това е повторение на думи на руския военен министър Сергей Шойгу: Говорене с числа за провал на контраофанзивата: Колко точно лъже Шойгу? (ВИДЕО). А Лукашенко обяви, че било неприемливо Западна Украйна да бъде "взета" от Полша и че Беларус бил готов да помогне, както и че беларуските власти били леко стресирани от желанието на ЧВК Вагнер "да си направят екскурзия до Полша".

"Искаме срещу Запада. Разрешете ни." Казвам им, защо ви е да тръгвате на Запад? "Ами отидете на екскурзия във Варшава, в Жешув", каза беларуският президент на срещата с Путин. "Държа ги в центъра, както се договорихме, Беларус не би искал да ги премести оттам, защото настроението им е лошо. И трябва да отдадем дължимото, те знаят какво се случва около съюзната държава. Това (го казвам) така като щрих", добави той.

Лукашенко показа и карта за прехвърляне на полски военни части до границите на съюзната държава. Той отбеляза, че "една от полските бригади сега се намира на 40 километра от Брест, друга е на около сто километра от Гродно" предадоха беларуски медии.

Равносметка: "Вагнер" се оттегли от окупираните области, повредени са хиляди километри пътища (ВИДЕО и СНИМКИ)

Бойците на ЧВК "Вагнер" вече са се изтеглили от руските Ростовска, Воронежка и Липецка области, през които преминаха по време на вчераш...

ОЩЕ: Единствено Северна Корея подкрепи Кремъл

След като през тази нощ армията на Путин разруши с ракети един от символите на Одеса - Спасо-Преображенската катедрала, Путин и Лукашенко отидоха в Кронщадската катедрала в Санкт Петербург (по-долу и видео от разрушенията в храма в Одеса за сравнение): Първо болшевиките, после Путин: Руснаците за втори път разрушиха храма-символ на Одеса (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа