Говорене с числа за провал на контраофанзивата: Колко точно лъже Шойгу? (ВИДЕО)

14630
 Говорене с числа за провал на контраофанзивата: Колко точно лъже Шойгу? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинската контраофанзива е провалена инициатива. Такова внушение направи руският военен министър Сергей Шойгу точно когато стартира двудневната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

За да вдъхне доверие на твърдението си, Шойгу представи руска статистика, която изглежда абсолютно невероятна – че от началото на сегашната контраофанзива украинците загубили 26 000 войници и 1244 танка, както и че руската ПВО свалила 176 ракети, изстреляни от установки HIMARS и 27 ракети Storm Shadow.

Колко точно може да се вярва на такива числа, които ако се замисли човек значат, че украинците направо остават без армия и оръжие, е отделен въпрос. Има обаче събития, които определено Шойгу не коментира – като например това дали командващият руската отбрана в западната част на Запорожката област генерал-лейтенант Олег Цоков не е бил убит точно след удар по руски команден пост със Storm Shadow: Убит е още един руски генерал, отървал се при предишна атака с раняване. Точно в този сектор на фронта – от Полохи до язовир "Каховка", руснаците дотук успяваха да устоят най-много на украинското настъпление.

Именно в това направление – т.нар. Таврийско, което обваща линията Орехов – Токмак, има ново комюнике на украинското командване "Таврия". Според генерал Олександър Тарнавски, който е командващ на украинската армия в този участък на фронта, руснаците са загубили 2 роти убити и ранени, както и 14 единици военна техника само през изминалото денонощие, пише Укринформ. А при Работино украинската армия (47-ма бригада) е успяла да напредне до висок терен и да се укрепи, защото там според руския телеграм канал "Рибар" имало по-малко окопи и по-малко минирани полета.

(КАРТА) Още по-интересното е, че при Антоновския мост (Херсон), където именно подопечното на Шойгу военно министерство уверяваше как е изтикало 70-тина украински войници, заели позиции на източния бряг на река Днепър, явно нещата не са леки и спокойни за руснаците. Появиха се видеокадри и твърдение на един от известните руски военни блогъри, че украинците всъщност са напреднали и сега са на позиции във вилната зона до моста, а руснаците са отстъпили: Руснаците се предадоха без бой в район край Антоновския мост (ВИДЕО)

(КАРТА) В направлението от Велика Новоселка, до Ровнопол (Ривнопол), 35-та морска бригада на украинската армия е успяла да атакува важна логистична линия западно от Макаровка. Тя свързва Ровнопол и Старомайорско. Това е т.нар. участък от фронта "Времевски", за който още преди месец руският военен пропагандист Семьон Пегов предупреди как ако бъде пробит, "ситуацията може да стане критична и много по-опасна, отколкото мнозина смятат сега": Руска жалейка за успешния украински натиск в Запорожието: Готови сме да се бием, но с какво? (ВИДЕО)

При Бахмут обаче изглежда са най-големите руски проблеми. Вече има информация  в един от украинските профили в Twitter, който следи най-много войната, че при Клещеевка (на 6-7 километра южно от Бахмут) украинската армия контролира северния вход-изход и така на практика има огневи контрол върху цялото селище. Руснаците хвърлят резерви за контраатака. Украинците атакуват още откъм Курдюмовка (13 километра югозападно от Бахмут) и Берховка (6 километра северно от Бахмут). Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати отново каза, че украинската армия контролира стратегически височини около Бахмут, а руски военни блогъри твърдят, че руснаците също запазват контрол върху стратегически височини – не и обаче Семьон Пегов, според когото инициативата при Берховка отново е за украинците. ВИДЕО: Украински плътен огън коси руснаците, може би кадировци

С лъжи не се решават проблемите в руската армия

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има специален акцент, посветен на информация, че началникът на руския щаб генерал Валерий Герасимов бувално е разжавал генерал-майор Иван Попов. Информацията за случилото се идва от руски военни блогъри, които ISW цитира. Според нея, Попов повдигнал въпроса, че в западната част на Запорожка област има нужда от ротация на руските войници, защото много от тях са на предна линия месеци наред. Герасимов обаче обвинил Попов, че опитва да изнудва командването и го пратил на предна линия, след като Попов заплашил, че ще отнесе въпроса до Владимир Путин. Колко голям е проблемът с ротацията на руската армия, вижте в долния линк:

Руснаците: Хвърлят ни като кучета напред. Данни за поражение на кадировците (ВИДЕО)

Руските въздушни атаки

За втора поредна нощ Русия извърши атаки с дронове-камикадзе срещу Киев, но украинското ПВО се е справило, предават "Ройтерс" и УНИАН. Сега по различни цели в Украйна са изстреляни общо 15 дрона клас "Шахед", свалени са 11.

Предишната нощ руснаците атакуваха в различни области в Украйна с общо 28 ирански дрона клас "Шахед", като 26 от тях бяха свалени. Но говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк изрично заяви, че два дрона са удари административна сграда в Одеското пристанище и прочете това като план на Руската федерация да прекрати зърнената сделка. Тя изтича на 17 юли. Отделно, има много коментари, че руските атаки сега са отговор на срещата на върха на НАТО във Вилнюс: Украйна в НАТО: Има официално решение за бъдещето (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа