Русия пусна в действие "газовото оръжие"

18936
Русия пусна в действие "газовото оръжие"

На 1 юни Русия въвежда режим на авансово плащане за газа, доставян за Украйна, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак пред ИТАР-ТАСС. Това означава, че "Газпром" ще отпуска на Украйна толкова газ, колкото Киев предварително плати.

"7 май беше крайният срок, който украинската страна имаше, за да плати за доставките на газ през април. От март тази година "Нафтогаз" не е направила нито едно плащане. Общият дълг на Украйна вече достигна 3,5 милиарда долара", заяви министърът.

Той посочи параграфи от договора за доставки на газ от 2009 г., според които плащането за газа може да премине към авансов режим.

От своя страна по-рано днес Украйна оспори цифрата, обявена от "Газпром", настоявайки, че в нея са включени допълнителни начисления.

От 1 април Русия вдигна ударно цената на газа за Украйна.

ЕС, Русия и Украйна ще говорят отново за газовите доставки

Тристранна среща между Европейския съюз, Русия и Украйна относно руските газови доставки за бившата съветска република и Стария контине...

Именно сигурността на газовите доставки е едно от основните опасения за последствията от украинската криза в България. През 2009 година за около месец по време на зимата "Газпром" спря доставките заради търговски спор в Украйна и България беше една от страните, които пострадаха най-много.

Пред Actualno.com енергийният експерт Атанас Тасев припомни, че коефициентът ни на зависимост и то главно от Русия е между 92 – 98% и зависи от обема на националния добив на газ.

Преди два месеца проф. Тасев каза, че основните ни оръжия при спиране на газовите доставки от Русия са хранилището в Чирен и интерконекторната връзка с Гърция. От Чирен можем да теглим в началото дневно по 5-5,5 млн. кубични метра газ – там има 220 млн. кубични метра технологично годна за използване суровина, после дневното количество ще намалее. От Гърция с обръщане на потока ще си докарваме около 2-2,5 млн. кубични метра газ. Дневно, след зимата, България има нужда от около 5-7 млн. кубични метра газ за задоволяване на нуждите. Затова от гледна точка осигуряване на бита и топлофикациите няма да има проблем, каза експертът.

По-рано днес Комисията по външна политика към парламента прие позиция по кризата в Украйна. Тя изключва всякакви икономически санкции за Русия.

САЩ и ЕС натискат Русия, Левандовски предупреждава за опасност за България

Въпреки договорката за сваляне на напрежението в Украйна, която беше постигната в Женева, агресивният тон по темата продължава да власт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com