Русия работи по сталинистки модел за претопяване на Украйна (ВИДЕО)

20576
Русия работи по сталинистки модел за претопяване на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

По стар модел, отдавна познат още от формирането на СССР и специално от времето на Сталин и Гладомора, Руската федерация се опитва да приобщи окупираните от нея украински земи и да утвърди на практика статукво, което все още не може да направи с военна сила.

За какво става въпрос – принудително разселване. От една страна, в окупираните украински земи се докарват руснаци, главно от по-бедни региони на Руската федерация, а от друга коренни жители на окупираните части на Украйна (най-вече Луганска област) се изселват в Русия под претекст "хуманитарна помощ". В това е категорична Анна Маляр, зам-министър на отбраната на Украйна. Това е политика за промяна на етническия състав на населението, категорична е тя в своя публикация в Телеграм.

"Руските заселници във временно окупираната територия на Украйна се подкрепят по всякакъв възможен начин от местните руски окупационни администрации, които осигуряват незабавно настаняване на семействата на новопристигналите, работа, предоставяне на достъпни (облекчени) заеми за закупуване на жилища, бизнес развитие и др. Врагът се стреми да унищожи украинската държавност и националната самоидентификация на обществото във временно окупираните украински територии", казва Маляр.

ВИДЕО: Взривове при военно летище в Санкт Петербург, ракетен обстрел в Николаев

Що се отнася до военните действия в Украйна, вече определено темата какво се случва по източния бряг на Днепър е много гореща в руското информационно пространство за войната в Телеграм. В дневния обзор на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) се обръща внимание именно на спорове между руски военни блогъри доколко украинците се укрепват на подходящи позиции за форсиране на Днепър. Говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк също наля масло в огъня: "Унищожават се съоръжения на противника, складове с боеприпаси, избухват пунктове за концентрация на техника и там, където е съсредоточен личен състав. Не сме склонни да подценяваме врага, знаем неговите сили и потенциал и работим методично, за да гарантираме, че тези сили и възможности са сведени до минимум", каза тя.

В Бахмут, където остава най-горещата точка на фронта, засега има паритет. Показателно е, че свързваният с финансиране от Евгений Пригожин руски телеграм канал "Рибар" говори, че ЧВК Вагнер и руските сили контролирали "не по-малко от 85% от Бахмут", след като само допреди няколко дни руските източници говореха за 90%. В сутрешната сводка на украинския щаб е съобщено, че са отбити руски пехотни атаки при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут) – тоест няма опасност от обкръжаване. Има и по-висока активност от руснаците като пехотни атаки – 54 по целия фронт. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати заяви, че през изминалото денонощие е имало 17 руски пехотни атаки в Бахмут и околностите му.

В украинския телеграм канал "Бахмутски демон", списван от биещи се в Бахмут украински военни, има изрично уточнение, че при Хромово (2 километра западно от Бахмут, откъдето минава път О0506, наречен Пътят на живота) дневно има по 8-10 щурма от украинската армия към руски позиции. Руснаците не опитват да се бият гърди в гърди, все още имат предимство в артилерията и с въздушни удари, се добавя в съобщението. Там е написано и, че не е случайно, че Пригожин е ядосан – Бахмут може да стане гроб на ЧВК Вагнер, ако разпокъсаме техните бойци и ги изолираме, гласи съобщението. В този ред на мисли, руското военно министерство за пореден път съобщава, че били спрени опити за украински контраатаки по фланговете.

За това, че украинците имат достатъчно възможности да снабдяват защитниците на Бахмут с необходимото, потвърди и Евгений Пригожин в един от каналите си в Телеграм.

При Авдеевка руснаците имат лек напредък западно от магистралата N20 (Донецк – Краматорск – Славянск), която минава на 10 километра северно от Авдеевка. Друго развитие на нещата няма и съответно перспективата Авдеевка да бъде реално обкръжена е далеч. Най-свирепите боеве там са при Маринка - вече 13 месеца и половина руснаците не могат да минат оттам.

ОЩЕ: Украинската армия се хвали как прочиства Днепър. ВИДЕА на боевете в Бахмут

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа