Пригожин и Пушилин: Бахмут не е блокиран. Украинците хапват пица и работят да форсират Днепър (ВИДЕО)

12804
Пригожин и Пушилин: Бахмут не е блокиран. Украинците хапват пица и работят да форсират Днепър (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Моят съветник говори неточно – така лично Денис Пушилин, лидер на т.нар. ДНР (Донецка народна република) опроверга думите на съветника си Ян Гагин, че Бахмут бил "на практика блокиран" от руснаците.

Пушлин лично заяви, че това не е така, че такива думи поставят в опасност воюващите в града и че ще си поговори с Гагин какво приказва. Той обаче го направи след като Евгений Пригожин обяви, че думите на Гагин не са верни и че такива като него, които "си развързват езика", само създават проблеми.

(КАРТА) Междувременно, украинският телеграм канал "Бахмутски демон", списван от воюващи именно в Бахмут украински военни, съобщи, че изминалата нощ е била тежка, но са отблъснати руските усилия за атака и овладяване на Пътя на живота (О0506, Часов Яр – Хромово). Нещо повече – каналът писа по-рано, че в този район е имало украинска контраатака, както и в района на Алеята на розите в Бахмут.

Фактът, че има украински контраатаки за пореден ден се признава и от руското военно министерство, но то съобщава, че тези опити били спрени от елитните руски десантчици от ВВС. А свързваният с финансиране от Евгений Пригожин руски телеграм канал "Рибар" също признава, че при Хромово няма руски успех и че при жп линията в центъра на Бахмут украинската армия "оказва отчаяна съпротива" - тоест и тук руснаците не са пробили така, както им се иска.

В сутрешната сводка на украинския щаб за Бахмут се уточнява следното – отбити са руски пехотни атаки от север, при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и Григоровка (11-12 километра северозападно от Бахмут). Ситуацията към момента добре се онагледява с долното видео:

Доста интересна друга публикация се появи в "Рибар" - че украинците са способни да преминават посред бял ден река Днепър при Киндика, на 8 километра северно от Олешки, но засега не и да форсират левия ѝ бряг поради проблеми с логистиката. Само че това било опасна тенденция, а заради "бюрократични пречки" руската артилерия в района не работела както трябва. Друг руски военен кореспондент пък пише, че украинците успешно са се укрепили на източния бряг на Днепър при Антоновския мост и използва нецензурни думи по адрес на "руската военна бюрокрация". Вече има сериозни опасения сред руските военни блогъри, че украинците се подготвят успешно да преминат Днепър на няколко места – съответно окупираната част на Херсонска област от руснаците скоро може да стане арена на сериозни бойни действия.

Ген. Ходжис: Битката за Бахмут е подготовка за връщането на Крим

В Луганска област, както и при Авдеевка, няма някакви значими промени.

Междувременно, бившият силов министър на ДНР и осъден на първа инстанция в Хага на доживотен затвор за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин постави 40 въпроса за войната в Украйна и за положението в Русия чрез новия Клуб на гневните патриоти. Той директно атакува създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и попита защо никой не го арестува, след като работи за "замразяване на войната в Украйна" (което не е точно, защото Пригожин всъщност говори за това, но не като изход). Вероятно Пригожин има покровител, който е свързан с руското военно министерство и има изгода от замразяване на военните действия, коментира ситуацията американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си обзор.

ОЩЕ: Путин се пази от окупираните украински земи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кадиров се изхвърли как ще принуди Зеленски да капитулира (ВИДЕО)

Русия стреля с ракети "Кинжал" срещу газохранилище в Украйна: Масирана атака

В Естония ще се гласува и по мобилен телефон

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 08.05 - Половината севернокорейски ракети, изстреляни от Русия, са се взривили във въздуха

Нефтена база в Луганск е в пламъци след украинска атака (ВИДЕО)

"От камък е!": Рускиня възхвалява бицепса на Кадиров, той едва се държи на краката си (ВИДЕО и СНИМКИ)

Париж обвини Техеран, че задържа френски граждани като заложници

Обстрел срещу руския град Таганрог (ВИДЕО)

Вредни ли са газовите печки и котлони?

Германците трупат тонове злато - съкровищата им растат с кюлчета, монети и бижута

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа