Русия с обвинение, че Киев готви ядрена провокация. Кулеба: Руснаците ни приписват собствения си план

7368
Русия с обвинение, че Киев готви ядрена провокация. Кулеба: Руснаците ни приписват собствения си план
Снимка: Getty images

Изцяло контролираната от Кремъл руска медия РИА Новости обяви, че Украйна се подготвя да използва на своя територия ядрено оръжие, за да обвини след това Русия. Според публикацията в държавната руска медия, Киев вече е започнал практическото изпълнение на този план под ръководството на Запада. РИА Новости се позовава на „достоверни източници от различни страни,, включително от Украйна“ без обаче да назовава нито един от тях.

„Режимът в Киев подготвя провокация под ръководството на Запада за взривяването на така наречената "мръсна бомба" или ядрено оръжие с малък капацитет. Целта на провокацията е да се обвини Русия в използването на оръжия за масово поразяване в украинския театър на военните действия и по този начин да се започне мощна антируска кампания в света, насочена към подкопаване на доверието в Москва“, се казва в появилата се днес, 23 октомври, статия.

Според руската медия властите в Киев са натоварили с тази задача Източния минно-обогатителен комбинат, разположен в град Жолтие води, Днепропетровска област, както и Киевския институт за ядрени изследвания. Те трябвало, твърди пропагандната руска медия, „да направят самата „мръсна бомба““. "Работата по нея вече е на финален етап", се казва още в статията.

Може ли тактическо ядрено оръжие да промени хода на войната в Украйна?

Думите "ядрено оръжие" все по-често се споменават в контекста на войната в Украйна. Какво ще се случи, ако Русия все пак реши да го изп...

ОЩЕ: Държавен руски канал с призив украинските деца да бъдат давени и изгаряни (ВИДЕО) 

Нататък в материала се твърди още, че по поръчка на украинския президент Володимир Зеленски, служители от близкото му обкръжение провеждат тайни контакти с представители на Великобритания за евентуално предаване на компоненти за ядрено оръжие на властите в Киев.

Според материала ако "провокацията бъде успешно осъществена, повечето страни ще реагират изключително остро на „ядрения инцидент“ в Украйна. В резултат на това Москва ще загуби подкрепата на много от ключовите си партньори, а Запада отново ще се опита да повдигне въпроса за лишаването на Русия от статута на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и да засили антируската риторика".

ОЩЕ: Над 85 милиона жертви за 5 часа: Симулация показа какво ще се случи след руски ядрен удар (ВИДЕО) 

Експерт: Ако Путин използва тактическо ядрено оръжие, то ще е над Киев или Западна Украйна

Ядрените заплахи на Путин целят да разтревожат обикновените хора на Запад, но и да накарат техните правителства да се запитат: какво см...

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба вече реагира в Twitter на руските обвинения като заяви следното: "Руските лъжи за това, че Украйна планира да използва „мръсна бомба“, са колкото абсурдни, толкова и опасни. Първо, Украйна спазва Договора за неразпространение на ядрените оръжия - ние нито имаме „мръсни бомби“, нито планираме да придобием такива. Второ, руснаците често обвиняват другите в това, което самите те планират."

Наистина остава открит въпросът след като прокремълската медия твърди в нарочен материал, че Киев разполага с вече почти готова бомба и ще я използва, дали това не означава, че руският президент Путин вече разработва подобен план и подготвя обществеността за предстоящото.

По-рано днес руският военен министър Сергей Шойгу се е обадил на британския министър на отбраната Бен Уолъс, за да изрази загрижеността си от възможни провокации от страна на Киев с помощта на "мръсна бомба", се казва в друг материал на РИА Новости. Посочва се, че британският министър е опровергал тези твърдения и е отбелязал, че Украйна няма да ескалира допълнително напрежението. Но Шойгу се е обаждал днес и на военните министри на Франция и Турция по същия въпрос като им е предал "опасенията си от евентуални провокации от Киев", отбелязва още руската медия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа