Русия се бунтува срещу Путин, но недостатъчно: Българските БТР-и са в Украйна (ВИДЕО)

9852
Русия се бунтува срещу Путин, но недостатъчно: Българските БТР-и са в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Има най-малко 15 случая с опити "за прекъсване на изборния процес", които са предадени на руската прокуратура – и това преди финалния ден от руските президентски избори т.е. днес (17 март). Това съобщава руското издание "Север Реалии".

Става въпрос за случаи, при които се пишат (нецензурни) надписи по бюлетини, излива се мастило, имаше и случаи на палежи на урни в изборни секции. Двама обвиняеми вече са вкарани в следствения арест.

Отделно обаче председателят на руската ЦИК Ела Памфилова съобщи за 29 случая на палежи на урни – тя описа всичките като извършени от "слабоумни". А сполучливо описваният от украинските медии като алкохолик бивш руски президент и премиер, сега зам.-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев нарече извършващите такива действия "предатели" и заяви, че извършителите помагат на Украйна т.е. може да бъдат съдени за държавна измяна - говорител на ЕК вече посъветва Медведев да търси спешно психиатрична помощ: Говорител на ЕК каза на Медведев да отива на психиатър (ВИДЕО)

За случаите с изливане на зелено мастило – известни са поне три случая - в Екатеринбург, Алтайския край и Калининградска област. Всички задържани са жени. Руската ЦИК смята, че Украйна "по някакъв начин" е замесена във вандализма в избирателните секции. Отделно - в Одинцово е задържан млад мъж, който е написал думата "бойкот" в избирателната книга и се е опитал да отнеме издадената му бюлетина. В московския квартал Раменки беше задържан избирател, който написал в бюлетина "Путин е убиец", описва "Север Реалии".

Днес, 17 март, е обявена акция "По обед против Путин". Руската прокуратура вече обяви, че участието в нея е незаконно. Засега прояви има предимно в чужбина. В своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание на новината, че се готви светкавична промяна на законодателството и наказания от 5-8 години затвор за "прекъсване на изборния процес". Това ще влезе в сила за следващите избори в Русия, през 2026 година – ISW го чете като притеснение на Кремъл в крайна сметка да не се стигне до нещо повече от сегашните прояви, които според американските експерти имат изолиран ефект и няма да попречат на Путин и мракобесното му управление.

Официално избирателната активност в Русия е 50% към този момент. Колко може да се вярва на това пролича още в петък, 15 март, когато беше съобщено за избирателна активност в една секция в Москва от 3% към 13:00 часа и от 50% към 15:00 часа – при това от един от флагманите на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. На този фон се появиха и видеокадри с „международни наблюдатели“ - от Бенин, Камерун, Мозамбик, Казахстан, Индонезия, Непал, Малдивите, Турция т.е. все бастиони на демокрацията. ТАСС съобщава и за наблюдатели от САЩ: Путинските избори Ден втори: Коктейли Молотов и зелена боя в урните. Кремъл ожесточава санкциите (ВИДЕА):

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Вече има видеокадри, показващи как българските БТР-и пътуват към Украйна – прехвърлянето им беше обявено за завършено:

ОЩЕ: Война на дронове между Киев и Москва: Нова петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има значителен спад на интензивността на бойните действия – 58 бойни сблъсъка за последното денонощие по целия фронт т.е. с 20-тина по-малко на дневна база. В Купянското направление няма нито една руска пехотна атака, а най-горещо е Новопавловското направление (на запад от Маринка: селата Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка) – 28 отбити руски пехотни атаки за последните 24 часа. В направлението на запад от Авдеевка са само 11 – отново са посочени познати населени места в лицето на Невелско – Първомайско – Тоненко – Бердичи. "Като цяло ситуацията е силно усложнена от изобилието от дронове за украинците" - това пише популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

(КАРТА) Що се отнася до Авдеевка, впечатление прави липсата на Орловка като място на боеве – "Рибар" пише в обзора си, че имало непотвърдени данни, че руската армия превзела Орловка, но и изрично уточнява, че е преждевременно да се говори за такова нещо. Освен това каналът пише, че в западните покрайнини на Тоненко вече има консолидирани руски позиции – ISW изказва предположение, че Тоненко и Невелско са в руски ръце, като за Невелско (35 жители население преди войната) руското военно министерство отдавна се похвали, че е превзето (в руския вариант - освободено). Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов е малко по-обран в обзора си, без голяма конкретика: "Руската армия надгражда успеха си на линията Тоненко-Орловка-Бердичи, изтласквайки украинските въоръжени сили към Семьоновка. Нашите войски настъпват и в трите населени места". Специално за Бердичи и двата източника вече на няколко пъти пишат, че е много трудно на руснаците, че украинците имат позиции на по-висок терен в посока Очеретино, а "Рибар" дори говореше за числено превъзходство на украинците заради дошли подкрепления и украински атаки с бронирана техника от Семьоновка. За Орловка "Рибар" предупреждава - височините западно от Уманско и Яснобродовка на източния бряг на Карловския язовир представляват изключително удобна естествена линия на защита.

Интересен аспект има от украинска страна – разказ на украински командир за боевете на запад от Авдеевка и че руснаците редуват изпращане на малки щурмови пехотни групи с по-големи атаки с бронирана техника, като се стремят да поддържат числено превъзходство 10:1 – видеокадри от Невелско визуализират това обяснение:

И двата руски източника не обръщат особено внимание на никое друго направление на фронта – явно е, че руснаците засега не могат да осъществят голям пробив никъде по фронта, но владеят инициативата. И "Рибар", и Пегов гледат към Белгородска и Курска област, като обръщат специално внимание на боевете в село Козинка, което е на самата граница с Украйна в Белгородска област – там руските сили вече използват танкове и рушат къщите, за да няма места за прикритие.

ОЩЕ: ЕС опитва да ускори доставките на оръжие за Украйна, комедия с изборите в Русия (ВИДЕО)

Има и твърдение на Легион "Свободна Русия" и Сибирският батальон, че е превзето село Горковски, като е публикувана снимка, за която се твърди, че е пред административната сграда на населеното място:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com