Руските кошмари: Нови в Запорожието и Бахмут плюс украински дронове в самата Русия (ВИДЕО)

11095
Руските кошмари: Нови в Запорожието и Бахмут плюс украински дронове в самата Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Все още няма голям украински пробив при Върбово – около тази позиция се обединяват различни западни специализирани източници, след като вече се заговори за нов пробив на първата руска отбранителна линия в Запорожието (ВИДЕО и СНИМКИ).

Това още не е същински пробив – става въпрос за локален успех, няма бърз срив на руската защита. Но не изглежда добре за руснаците – украинците атакуват, въпреки трудностите. Такава оценка даде един от анализаторите на разузнавателната платформа OSINT в лицето на Емил Кастелхеми относно вчерашната новина, че украинската контраофанзива вече е в западните покрайни на Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол).

Оценката на Кастелхеми е на база геолокализирани видеокадри, показващи напредъка на украински войници през серия руски окопи при Върбово:

Освен това, екипът на OSINT проверява и видеокадри, показващи предполагаем напредък на украинците южно от Урожайно – на участъка от фронта "Времевски". Това е по направлението Велика Новоселка – Бердянск, на границата между Донецка и Запорожка област:

Серията публикации в Twitter на Кателхеми вижте ТУК!

Почти същата е позицията и на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) – становището е, че украинците не са установили контрол над въпросната зона, но действат, за да го направят. Украинският генщаб изрично подчертава напредък в посока Новоданиловка – Новопокроповка, откъдето Върбово не е далеч. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар" също признава за украински напредък при Върбово, но го определя за "незначителен" и изрично коментира, че "изявленията на западни журналисти за пробив на първата линия на отбрана не отговарят на истината". Руският пропагандист Семьон Пегов, списващ телеграм канала WarGonzo, е съгласен, че има украински напредък на запад от Върбово.

По-интересното е, че вчера Пегов говореше за украински напредък и към Володино, на 13 километра южно от Велика Новоселка (участъка на фронта "Времевски", на границата между Донецка и Запорожка област, по направлението Велика Новоселка – Бердянск). Днес вече Пегов не казва нищо, а "Рибар" твърди в сутрешния си обзор, че в това направление активността на украинците намаляла. Противно на това вчера, 30 август, Александър Ходаковски, командирът на отряда "Восток", част от милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република), твърдеше, че украинците почнали да действат по-интензивно по линията Приютно – Старомайорско (8-18 километра южно от Велика Новоселка). Той, а и в официалния телеграм канал на "Восток", казва и, че украинците ги обстрелват безмилостно с касетъчни боеприпаси, но уж нямало много жертви – правели и периодични опити за контраатаки без успех.

ОЩЕ: Какво са подготвили руснаците на втората защитна линия в Запорожието? (ВИДЕО)

Бахмут и Североизточна Украйна

Нови видеокадри показват, че украинците лека-полека напредват на юг от Бахмут. Геолокализирани видеокадри показват украински напредък и заемане на нови позиции на пътя между Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут) и Андреевка (10 километра южно от Бахмут):

По-впечатляващи са кадри от нощна украинска атака с бронирана техника срещу руски позиции – украинското твърдение е, че руснаците са отстъпили без да влизат в сериозен бой. А командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Сирски заяви, че украинската армия напредва постепенно, като най-горещите точки на боеве са Курдюмовка (12 километра югозападно от Бахмут), Ягодно (на километър северно от Бахмут) и Андреевка. Руски военни блогъри говорят за успешна руска атака и върнати някои руски позиции при Курдюмовка, като украинците там били изтикани на запад от канала Северски Донец – визуално потвърждение няма:

По отношение на Купянск и линията Сватово – Кремена няма потвърдени руски успехи, а украинският генщаб отново сочи, че руснаците са опитали неуспешно да атакуват Новоегоровка (15 километра югозападно от Сватово) и Билохоровка (12 километра южно от Кремена).

ОЩЕ: Украинците с тактически успехи в Запорожието и при Бахмут (ВИДЕО)

Украинските дронове – кошмар за Русия

В дневния анализ на ISW се обръща внимание, че при вчерашната голяма атака с дронове в няколко области в Русия руското военно командване може да е решило първоначално, че основната цел е Москва. Точно това вероятно е довело и до големия украински успех в Псков: Първи спътникови СНИМКИ показват колко руски самолета са ударени на летището в Псков

Освен това, ISW цитира руски военни блогъри и обвиненията им към руското военно министерство, че ПВО защитата в Русия не е адаптирана към украинските атаки с дронове за разлика от тази в Крим, както и че важна военна техника като самолети не се държи в хангари, а на открито и това продължава. Отделно се поставя въпроса има ли безопасно място в Западна Русия предвид увеличаващите се технически възможности на украинската армия. Има дори критики към руските мейнстрийм медии, които омаловажиха украинската атака в нощта на 29-ти срещу 30-ти август.

И снощи имаше атаки с дронове, както и руски съобщения за удар с крилати ракети в Крим. Отделно, рано тази сутрин кметът на Москва Сергей Собянин пак съобщи за свален дрон в Подмосковието, като по традиция казва как няма разрушения и щети, но отново всички летища в руската столица бяха затворени - спряни бяха общо 103 полета, а в социалните мрежи руснаците пак се питат какъв бил този пореден взрив: Поредни обстрели: Ракета над Крим, експлозии в Брянск (ВИДЕО)

Освен тях обаче се натрупаха съобщения за украински атаки и пожари и на други места – Приморск, Запорожка област (ВИДЕО), пожар в магазин за дрехи втора употреба в Нова Каховка след обстрел (ВИДЕО и СНИМКА) и пожар в центъра на Мариупол (ВИДЕО).

След вчерашния масиран руски обстрел на Киев се появи и видео, показващи разрушения от паднали отломки от руска ракета в голям супермаркет:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа