Руснаците напредват в Севердонецк, Кадиров се оплаква, че дори руските медии не тиражират лъжите му

18049
Руснаците напредват в Севердонецк, Кадиров се оплаква, че дори руските медии не тиражират лъжите му
Снимка: Getty Images

Руските сили поемат контрола над по-голямата част от източния украински град Северодонецк, съобщава областният управител на Луганска област. В съзвучие с тези думи, военният репортер на Kyiv Independent Иля Пономаренко писа в Twitter, че украинската армия се подготвя за активна отбрана на Лисичанск, където, по думите му, е по-удобно да се приложи защитна тактика, отколкото в Северодонецк. В Северодонецк уличните боеве продължават.

В Северодонецк руската армия е извършила щурмови действия в северните, южните и източните райони на град Северодонецк, обобщават накратко във Фейсбук от Генералния щаб на украинската армия, като добавят, че в направлението от Изюм има прегрупиране на руски войски т.е. няма нова офанзива, която да позволи на руснаците да затворят "котел" за Донбас: Битката за Донбас - какво предстои според възможностите на руската и украинската армия

"За съжаление, руските войски контролират по-голямата част от града", казва губернаторът на Луганск Серхий (Сергей) Хайдай във видеоклип, като по думите му става въпрос за около 70% от територията на града. Според оценка на украинските местни власти, 90% от жилищния фонд на града е поразен от руски обстрел, а 60% е понесъл такива разрушения, че не може да се възстанови и трябва да се строи наново. Тези числа са сходни с това, което се случи след руската обсада и атака в Мариупол.

Относно контрола над Северодонецк, интересен момент е видео на чеченския лидер Рамзан Кадиров, който обяви как руснаците вече са превзели Северодонецк. Само че в друго видео Кадиров се оплака, че дори руските държавни медии не го подкрепили и не съобщили "новината му", макар сам да признава, че в определени зони "оставали шейтани (дяволи)", но чеченците щели да проверят.

Хайдай казва също, че руските сили са ударили цистерна с азотна киселина в химическия завод в Северодонецк, и призовава жителите да останат в убежищата. Той е категоричен, че заради обстрела сега не може да се окаже хуманитарна помощ и не може да има евакуация, но и че руската армия още не е успяла да обкръжи напълно града.

"За руските военни, за руските командири, за руските войници всяка лудост е абсолютно приемлива", заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение в Telegram. Зеленски заяви пред Newsmax TV, че всеки ден загиват между 60 и 100 украински военни, а до 500 биват ранени.

Индустриалният град е от ключово значение за целта на Русия да завладее региона на Донбас, където Москва е преместила по-голямата част от огневата си мощ, след като не успя да превземе Киев.

Междувременно стана ясно, че молбата на Украйна за влизане в ЕС ще бъде разгледана през юни. Италианският премиер Марио Драги обаче коментира, че освен Италия, никоя голяма европейска държава не е съгласна Украйна да влезе в Съюза по ускорена процедура т.е. да получи веднага статут на страна с отворен официален процес за влизане в Съюза още сега. Освен това, украинският омбудсман Людмила Денисова беше освободена от поста си - защото е казала на руските военни къде се намират 58 украински деца в Херсон и след това те са били депортирани в Крим. Денисова счита отстраняването си за незаконно, защото украинският парламент (с 234 гласа "за") всъщност ѝ гласувал вот на недоверие, а не уволнение.

Товарен кораб, пътуващ за Русия, е напуснал окупирания Мариупол, по-малко от две седмици след като последните украински защитници на стратегическия пристанищен град се предадоха, съобщават новите управници на града, цитирани от БГНЕС.

Десетки контейнеровози са блокирани в украинските пристанища от руски кораби. Русия води преговори с Турция за създаване на сигурен коридор за корабните компании. Отделно френският президент Еманюел Макрон заяви, че той и германският канцлер Олаф Шолц са призовали Владимир Путин да прекрати руската блокада на голямото украинско черноморско пристанище Одеса съгласно условията на резолюция на ООН.

Украинският информационен канал "Труха" съобщава, че руските окупатори са откраднали 2500 тона стомана, предвидена за износ от пристанището на Мариупол. Лидерът на ДНР Денис Пушилин вече обяви, че ще бъде създадена "търговска флота" от непризнатата от никого Донецка народна република. Намерението е ДНР да "национализира" т.е. открадне 34 украински кораба.

Появи се и видео на масови погребения на загинали граждани на Мариупол. Жертвите са толкова много, че се копаят директно "окопи", за да могат труповете да бъдат положени за вечен покой. В Мариупол ситуацията е изключително тежка - без ток, вода и храна за много хора.

Последствия от войната в Украйна

Датската енергийна компания Orsted съобщи, че руският газов гигант "Газпром Експорт" ще прекрати доставките за Дания на 1 юни, след като датската компания е отказала да плаща в рубли.

Холандската енергийна компания GasTerra заявява, че Газпром е спрял доставките си на газ по същата причина.

Финландия, България и Полша вече са с прекъснати доставки на газ.

Всичко това обаче не променя подхода на Запада към Русия. Енерийният гигант Shell официално обяви, че няма да плаща в рубли на "Газпром" и не приема условията на руската държава за получаване на доставки. Съответно, от руска страна посочиха, че спират от днес, 1 юни, доставките за Shell в Германия.

ОЩЕ: САЩ ще предоставят ракетни системи на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа