САЩ ще предоставят ракетни системи на Украйна

3717
САЩ ще предоставят ракетни системи на Украйна
Снимка: GettyImages

Американският президент Джо Байдън съобщи, че е взел решение за предоставяне на украинците на по-съвършени ракетни системи, които ще им позволят по-прецизно да поразяват цели на бойното поле вътре в Украйна. Очаква се решението да бъде обявено утре, 2 юни, твърди Fox News.

Съгласно предварителната информация, Пентагона се готви да изпрати системи с по-малък обсег (HIMARS). Припомняме, че американците разполагат със системи за залпов огън, които могат да стрелят в обхват от между 83 и 185 мили - т.е. очаква се Украйна да се сдобие с ракетни системи с обхват от около 80 мили, което е два пъти повече, отколкото сегашната украинска артилерия може да постигне. Има варианти на установки с 6 ракети, има и самоходни варианти, с 12 ракети.

Байдън намекна: САЩ ще доставят ракети на Украйна, но не с обсег да поразяват руска територия

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати в Украйна ракетни системи, които биха могли да поразят цели на територията на ...

"Не се стремим към война между НАТО и Русия. Намирам действията на руския държавен глава Владимир Путин за ужасяващи, но Съединените щати няма да се опитват да го свалят от власт", заяви американският президент в статия тип "мнение" за "Ню Йорк Таймс".

Според източник от Пентагона, украинците са се съгласили да не стрелят по цели в Русия с новите оръжия - т.е. ще ги ползват само за защита. Това значи, че би могло да се пратят т.нар. MLRS, а не HIMARS. Общо пакетът с ракетните системи ще е на стойност 700 млн. долара и ще включва и други оръжия, включително противотанковите ракети Javelin.

"Докато Съединените щати или съюзниците ни не бъдат нападнати, няма да бъдем директно включени в конфликта нито чрез изпращането на американски военни части в Украйна, нито чрез атакуване на руските сили. Не окуражаваме, нито помагаме на Украйна да извършва атаки извън нейните граници", уточнява Байдън, съобщи БНР.

Относно ядрените оръжия президентът на САЩ посочва, че за момента не се наблюдават признаци, че Русия възнамерява да използва подобни оръжия в Украйна.

Нова стъпка към американска доставка на ракетни системи за залпов огън за Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи след телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че в Украйна прист...

"Не искаме продължителна война само за да причиним болка на Русия", заявява още американският държавен глава.

Байдън допълва, че Вашингтон ще продължи да си сътрудничи с партньорите си за санкциите срещу Русия, които са най-тежките, налагани някога на голяма икономика.

Според него преговорите на Киев с Москва са в застой, защото Русия иска да поеме контрол на възможно най-голяма част от Украйна. "Няма да притискам украинското правителство да направи каквито и да било териториални отстъпки", подчертава американският президент и допълва, че целта на Америка е да види демократична, независима и суверенна Украйна, която може да се защитава от бъдеща агресия.

Всичко за войната в Укранйа четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com