САЩ и НАТО отхвърлиха претенцията на Русия Украйна да не бъде приемана в Алианса

5462
САЩ и НАТО отхвърлиха претенцията на Русия Украйна да не бъде приемана в Алианса
Снимка: Getty, Pixabay, Колаж Ивайло Илиев

Съединените щати и НАТО отхвърлят руските претенции да не се допуска членство на Украйна в Алианса. Те предадоха на Русия официалните си отговори по исканите от Москва гаранции за сигурността ѝ, предават световните агенции, цитирани от БНР.

Припомняме, че руските предложения за гаранции в сферата на сигурността бяха оформени в два проектодоговора - двустранен между Русия и Съединените щати, и многостранен между Русия и НАТО. На 15 декември миналата година руският-заместник министър на външните работи Сергей Рябков лично предаде документите на американския заместник-държавен секретар Уенди Шърман, а на следващия ден те бяха изпратени в столиците на всички натовски държави.

Русия настоява за правни гаранции, че НАТО няма да се разширява повече на изток, че военната инфраструктура на Алианса ще бъде изтеглена на позициите от 1997 г. и че в непосредствена близост до руските граници няма да се разполагат ударни оръжейни системи. Беше поискано алианса да изтегли войските си от България и Румъния

САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да бъде пуснат в експлоатация, ако Р...

Припомняме още, че българските и румънските институции изразиха възмущение от това искане на Русия.

НАТО категорично отхвърли миналия петък искането на Русия алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния. "НАТО няма да се откаже от способността ни да се защитаваме и отбраняваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха създали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително чрез укрепване на колективната ни отбрана. НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс", допълни тя.

В отговор на руските претенции срещу бъдещо членство на Украйна и Грузия в НАТО от Алианса заявиха, че всяка страна трябва да запази правото да уреди националната си сигурност.

„Русия трябва да се въздържа от употреба на сила, агресивна реторика и действие срещу съюзниците и други нации. Тя също трябва да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разгърнати без съгласието на тези страни“, призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заедно с американският държавен секретар Антъни Блинкън подчерта готовността си да изслушат руската страна.

След 9-часова среща: Русия и Украйна се договориха да спазват примирието

Москва и Киев се договориха да спазват политиката на "прекратяване на огъня" по време на разговорите на Нормандската четворка в Париж. ...

Блинкън увери и че в случай на ескалация от Вашингтон ще вземе мерки срещу нарушения в енергийните доставки.

„Предприемаме стъпки срещу прекъсването на глобалните енергийни доставки, в случай че Русия реши да превърне природния си газ в оръжие, като ореже още повече доставките си за Европа.

Водим дискусии с правителства и големи производители по целия свят за увеличаване на производствения им капацитет. Съгласуваме мерките със съюзниците и партньорите ни, включително как най-добре да използваме наличните енергийни запаси.

Всичко това - за да смекчим евентуален ценови шок и да гарантираме, че хората в САЩ и Европа ще имат енергията, от която се нуждаят, независимо от това, което Москва ще предприеме“, каза американският държавен секретар.

Блинкън обяви, че Вашингтон предлага на Москва „сериозен дипломатически път“, подчерта готовността си да изслушат руската страна. Той каза още, че очаква да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в близките дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа