След срещата Блинкен-Лавров: САЩ ще отговорят писмено на руските предложения

3426
След срещата Блинкен-Лавров: САЩ ще отговорят писмено на руските предложения
Снимка: Getty Images

Разговорите с министъра на външните работи на Русия бяха откровени, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след края на срещата със Сергей Лавров в Женева.

„Днешната дискусия с министър Лавров беше откровена и съдържателна”, каза той по време на пресконференцията. Блинкен информира, че двамата с Лавров са се съгласили, че дипломатическите усилия трябва да продължат. САЩ и Русия се намират на "чист път" за разбиране на взаимните притеснения, каза още той.

Блинкен в Украйна: Топката е в полето на Русия

Съединените щати възнамеряват да продължат дипломатическото сътрудничество с Руската федерация за разрешаване на ситуацията около Украй...

Държавният секретар потвърди, че следващата седмица САЩ ще представят писмено своите виждания относно въпросите на сигурността.

САЩ и Русия планират провеждането на нова среща след като Москва проучи писмените предложения на Вашингтон.

САЩ остават на мнение, че разногласията с Русия трябва да се решават по дипломатически път, но имат готовност за бърз и сериозен отговор в случай на нахлуване на Русия в Украйна. „Всички сме еднакво отдадени на пътя на дипломацията и диалога, за да се опитаме да разрешим нашите разногласия”, каза държавният секретар. „Но ние също така се ангажираме, ако това се окаже невъзможно и Русия реши да продължи агресията си срещу Украйна, да дадем единен, бърз и твърд отговор. Русия трябва да прекрати агресията си спрямо Украйна, за да може да продължи работата си със САЩ по проекта на споразумението за гаранциите за сигурност."

„Въз основа на нашите преговори, смятам, че можем да продължим работата си по съвместно разработване на споразумение за взаимно разбирателство, което да гарантира взаимната ни сигурност. Но зависи дали Русия ще спре агресията си срещу Украйна. Така че това е изборът, пред който стои Русия в момента”, каза Блинкен.

Пазарлъци, свързани с възможността Украйна сама да определя своето бъдеще, са невъзможни, заяви държавният секретар.

Блинкен: Трябва да притиснем Русия, за да изпълнява международните задължения

Американският държавен секретар Антъни Блинкен изтъкна необходимостта да се притиска Русия, за да изпълнява тя международните си з...

Той отбеляза, че на срещата си с Лавров е очертал редица „въпроси и фундаментални принципи“, които Съединените щати, техните партньори и съюзници възнамеряват да защитават. "Това включва въпроси, свързани с ограничаването на суверенното право на украинския народ да определя собственото си бъдеще. Тук не може да има пазарлъци", каза Блинкен.

Пред Лавров той е изразил загрижеността на САЩ от действията на Руската федерация не само по отношение на Украйна, но и в други части на света.

По време на срещата Лавров е повторил, че Русия не възнамерява да нахлува в Украйна.

„Чухме изявления от руски официални лица, че не възнамеряват да нахлуват в Украйна. Наистина Лавров ми повтори това днес. Но онова, което се вижда, са действията и постъпките“, каза държавният секретар. Блинкен добави още, че е предложил на Лавров руските войски да бъдат изтеглени от границата с Украйна, за да потвърди, че няма планове за инвазия.

„Предложих на Лавров и ние многократно сме казвали това, че ако Русия иска да започне да убеждава света, че няма агресивни намерения спрямо Украйна, тогава би било много добре да започне деескалация, изтегляйки силите си от границите на Украйна, както и да участваме в дипломация и диалог, което направихме днес и което планираме да продължим да правим през следващите дни и седмици“, каза той.

Лавров: САЩ искат да формират военни плацдарми около Русия

Съединените щати и техните съюзници искат да формират военни плацдарми около Руската федерация. Това заяви руският външен министър Серг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com