Шотландия и Уелс поискаха отлагане на Brexit с писмо до Джонсън и Юнкер

1743
Шотландия и Уелс поискаха отлагане на Brexit с писмо до Джонсън и Юнкер
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато всички на Острова очакват да видят дали Борис Джонсън ще успее да събере гласове за подкрепа на сключената сделка за Brexit с Брюксел, шотландският и уелският първи министър изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с искане за отсрочка, за да анализират и реагират адекватно на предлаганото споразумение за Brexit или за организирането на нов референдум, който да реши върпосът веднъж за винаги.

Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд са писали и до премиера Борис Джонсън напомняйки му, че сделката изисква съгласието както на парламента на Шотландия, така и на Националното събрание на Уелс, за да могат те да изпълнят конституционно заложените им функции. "И двете ни правителства вярват, че сделката, която сте договорили с ЕС, ще бъде още по-вредна за Уелс, Шотландия и Обединеното кралство, отколкото предишното неприемливо споразумение, направено от вашия предшественик...Важно е вашето правителство да зачита деволюцията, процеса на законодателно съгласие и всички решения за съгласие, до които шотландският парламент и национално събрание могат да стигнат."

Brexit - как ще свърши най-смешната политическа сага?!

Поредният провал за завършен на Brexit безспорно е една от най-важните новини на изминалата седмица. И, разбира се, реакциите стават вс...

Тук можете да видите  пълният текст на писмото.

Темата за нов референдум в същото време все по-често започва да се използва в речите на политиците на Острова, а призивите за това от улицата не спират. Инициативата "People's vote" събра вече над 258 000 подписа за това британския народ да реши съдбата на Brexit. Мотивите са, че сделката не събира досатъчно подкрепа и затова хората трябва да имат последната дума - "The Final Say". Кампанията подеха и няколко медии, които поддържат провеждането на втори референдум и оставането на Великоритания в ЕС.

Междувременно, дебатът дали британският премиер Борис Джонсън е поискал законно отлагане на Brexit вече има своя отговор. На 19 октомври той изпратил две писма до председателят  на ЕС Доналд Туск - едното, с искането за отлагане на Brexit без подписа му, и второ - подписано писмо с обяснение, че отлагането би било грешка. "Това, че Борис Джонсън не е подписал писмото, с което се иска отлагане, не променя факта, че такова е поискано" , коментира пред журналисти в Брюксел говорителят на ЕС, цитиран от The Independent.

Brexit се отлага до февруари 2020 година

Европейският съюз е готов да отложи датата за напускане на Великобритания до февруари 2020 година, съобщава вестник Times, като се позо...

Европейският съюз е готов да отложи датата за напускане на Великобритания до февруари 2020 година, съобщава вестник Times, като се позовава на дипломатически източници. Лидерите на Европа вече дават сигнали за своето решение. The Times обяви, че бързо сондиране сред лидерите е показало, че Brexit се отлага за 2020г. Френското правителство обаче по-късно излезе с позиция, че никой няма интерес от поредно отлагане, предава AFP. Преди това министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че Берлин е готов да подкрепи „кратко техническо“ отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, в случай че правителството в Лондон се нуждае от повече време, за да спечели одобрението на парламента за новото споразумение.

И на фона на целия хаос, всички очи са взрени в Джон Бъркоу - председателят на Камарата на общините трябва да реши след по-малко от час, дали още днес да не се дебатира и гласува за втори път "сделката Джонсън". От кръга на премиера вече се похвалиха, че са събрали нужните гласове за подкрепа. В неделя парламентът не постигна съгласие и отложи гласуването на споразумението за тази седмица.

Отсрочка или не: Борис Джонсън поиска отлагане на Brexit с неподписано писмо

Британският премиер Борис Джонсън е изпратил снощи неподписано писмо до Европейския съюз с искане за отлагане на Brexit и друго послани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа