X
 
 

Ще изгуби ли Румъния 10 милиарда евро от фондовете на Евросъюза?

2729 0
photo of Ще изгуби ли Румъния 10 милиарда евро от фондовете на Евросъюза?
Снимка: iStock/Guliver
Румъния рискува да загуби 10 млрд. евро от многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г., ако правителството не ускори усвояването на еврофондовете. Това предупреди днес Лудовик Орбан, лидер на основната опозиционна сила - Национално-либералната партия (НЛП), предаде информационният сайт "Зиаре".

Орбан призова правителството да ускори всички процедури, отнасящи се до усвояването на европейските фондове. По думите му застрашените средства могат да се използват за модерна инфраструктура, регионални болници и модернизиране на учебни заведения, пише 24 часа.

Хиляди протестиращи румънци поискаха оставката на правителството

Хиляди хора протестираха по улиците на Букурещ, Румъния, с призиви за оставка на правителството, съобщава БНР. Демонстрациите се случва...

Опозиционният лидер също така обвини премиера Виорика Дънчила, че е използвала хеликоптер за пътуване в страната, докато румънците стоят "блокирани в трафика". "Големи инфраструктурни проекти, за които има европейско финансиране, са блокирани от сегашното управление", каза Орбан и даде пример с магистрални отсечки.

Предварително заделените за Румъния средства в многогодишната финансова рамка за периода 2014- 2020 г. възлизат на 44,6 млрд. евро, от които над 24 млрд. евро по кохезионната политика и близо 20 млрд. евро по политиката за земеделие и селско развитие, по данни от представителството на Европейската комисия в Румъния.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители