Студената вълна в Европа не била нещо изключително

5315
Студената вълна в Европа не била нещо изключително
Студът би трябвало да намалее следващата седмица, смята Световната метеорологична организация

Студът, който понастоящем върлува в Европа и причини смъртта на около 360 души, се отличава с продължителността си и късната си поява, оповестиха от Световната метеорологична организация, предаде Франс прес.

"Студената вълна е предизвикана от блокиране на атмосферните смущения, довело до нахлуване на маса студен въздух от Сибир, която пречи на по-високите температури, морските течения и ветрове да се отправят от Атлантическия океан към Европа, заяви ученият Омар Бадур от организацията. Студът би трябвало да намалее следващата седмица." Блокирането на атмосферните смущения не е нещо необичайно за зимите в северното полукълбо, уточниха от организацията. В Източна Европа (Украйна, Полша, северната част на Русия) температурите паднаха до минус 37 градуса Целзий, а в Северна Германия - до минус 20 градуса Целзий.

Гръцки град под вода. В Сърбия реките замръзнаха!

Къщи, магазини и училища са наводнени от падналите проливни дъждове в град Ксанти, Северна Гърция, съобщават гръцките медии. На много...

"Все пак въпросните ниски температури не подобриха рекорди, поясниха от организацията. Този период на студ се отличава с продължителността си и късната си поява, но не е нещо изключително."

Тези зимни условия може да са повлияни също от "отрицателна" арктическа осцилация - разликата между атмосферното налягане в полярните райони и районите със средна географска ширина, в които живее по-голямата част от населението на Европа.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа