X
 
 

Световен ден на книгата и авторското право

2329 0
Световен ден на книгата и авторското право
Снимка: iStock/Guliver
Днес, 23 април, светът празнува Деня на книгата и авторското право. Датата е избрана, тъй като на днешния ден умират двама от най-големите автори, които познава човечеството - Шекспир и Мигел де Сервантес.

На днешния ден преди 403 години в английското градче Стратфорд он Ейвън умира великият Уилям Шекспир.

ЕС окончателно прие спорните промени при авторското право в социалните мрежи

Google ще трябва да плаща на издателите за откъси от новини, a Facebook да филтрира защитено съдържание съгласно новите правила за авто...

Пиесите на неповторимия драматург се играят до ден днешен на хиляди сцени по целия свят. Той създава великолепни трагедии („Хамлет“, „Ромео и Жулиета“, „Крал Лир“, „Макбет“ и др), комедии („Сън в лятна нощ“, „Много шум за нищо“ и т.н.) и исторически драми („Ричард III“, „Хенри VIII“ и др.).

Уилям Шекспир е погребан до олтара на църквата „Света Троица“ в Стратфорд два дни след смъртта си. Малко известен е фактът, че на надгробната му плоча е изсечена епитафия, която съдържа проклятие към хората, които биха преместили останките му. Това е внимателно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 година.

Що се отнася до Сервантес, всъщност той почива на 22 април, макар че за дата на смъртта му е приет 23 април. Погребан е обаче на 23 април. Мястото на гроба на Сервантес не е известно - знае се само, че съгласно неговото желание, той е погребан в тринитариански манастир, в който изглежда е монахиня неговата дъщеря Исабела де Сааведра. Няколко години по-късно монахините се преместват в друг манастир и взимат със себе си поне част от гробовете, като не е известно дали този на Сервантес е преместен, нито къде се установяват монахините след преместването.

Actualno.com

Етикети: