Съюзниците от НАТО с категорична подкрепа за Полша

1745
Съюзниците от НАТО с категорична подкрепа за Полша
Снимка: Getty Images

Полша получи категорична подкрепа от съюзниците от НАТО след падането на руска ракета на територията й. Лидери от цял свят изразиха солидарността си с Варшава.

Американският президент Джо Байдън е изразил съпричастност с Полша. "Разговарях с президента на Полша Анджей Дуда, за да изразя дълбоките си съболезнования за загубата на живот в Източна Полша и да предложа пълната си подкрепа за полското разследване на експлозията. Ще останем в тясна връзка, за да определим подходящите следващи стъпки", написа държавният глава на САЩ в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателства срещата на върха на ЕС, написа в Twitter: "Шокиран съм от новината, че ракета или друг снаряд е убил хора на полска територия. Изказвам съболезнования на семействата. Подкрепяме Полша. В контакт сме с полските власти, членовете на Европейския съвет и другите съюзници".

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок написа в Twitter: "Мислите ми са към Полша, нашия близък съюзник и съсед. Следим ситуацията отблизо, поддържаме тесен контакт с нашите полски приятели и партньори от НАТО".

Полша потвърди: Ракета руско производство е паднала в село Пшеводов

Министерството на външните работи на Полша потвърди, че във вторник в източната част на страната е паднала ракета руско производство, п...

Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че е в контакт с Полша и предвижда разговори по повод инцидента преди срещата на Г-20 утре. "Говорих с министър-председателя Матеуш Моравецки, за да му изкажа нашата солидарност. Полша може да разчита на подкрепата на Франция и нашата готовност да подкрепим текущите разследвания", написа той в Twitter.

Британският премиер Риши Сунак също изрази подкрепата си за Варшава. "Току-що разговарях с полския президент Анджей Дуда. Отново подчертах солидарността на Обединеното кралство с Полша и изразих съболезнования за жертвите. Ние ще останем в тесен контакт и ще продължим да се координираме с нашите съюзници от НАТО", написа той в Twitter.

Белгийският премиер Александър Де Кро се изказа в подобен дух в Twitter. "Белгия категорично осъжда инцидента на полска територия и изразява най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите и на полския народ. Белгия е на страната на Полша. Ние всички сме част от семейството на НАТО, което е по-обединено отвсякога и е оборудвано да ни защитава всички", написа в Twitter белгийският премиер.

Столтенберг свиква извънредна среща на НАТО след инцидента в Полша

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг ще проведе спешни разговори днес с посланиците на страните от алианса във връзка със смъртоносни...

На свой ред премиерът на Холандия Марк Рюте подчерта, че случилото се в Полша трябва да бъде изяснено възможно най-скоро. "Ние сме в тесен контакт с Полша и другите ни партньори от НАТО. Сега е важно да разберем какво точно се е случило", написа Рюте в туит.

Канадското правителство следи ситуацията много внимателно след съобщенията, че руски ракети може да са ударили Полша, каза канадският министър на отбраната Анита Ананд във вторник. "Знам за тези доклади. Би било неразумно обаче да ги коментираме на този етап. Поддържам тесен контакт с нашите полски съюзници и наблюдаваме ситуацията много внимателно", каза Ананд пред репортери в Отава, цитиран от канадските медии.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа