Тези ли ще ни защитават: И руснаците пропищяха от доброволците, изпращани във войната в Украйна

12667
Тези ли ще ни защитават: И руснаците пропищяха от доброволците, изпращани във войната в Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Мулино е руско селце в района на Нижни Новгород и в момента е един от пунктовете, където преминават военно обучение доброволците, изявили желание да воюват в Украйна. В селото са свикнали с присъствието на военни, тъй като от години тук има базирани военни подразделения, центрове за бойна подготовка и ремонт на военна техника. Но в последните седмици обстановката става все по-напрегната, разказват местни жители пред руското издание "Вьорстка". Изпратените в Мулино доброволци са разхождат по улиците пияни, предизвикват сбивания и тормозят жените, което е причина голяма част от местните да започнат да се страхуват да излизат навън. 

Според данни на независимата руска разследваща организация Conflict Intelligence Team (CIT) изпращаните на военен лагер в селото доброволци са част от 3-ти армейски корпус на руските въоръжени сили. Понастоящем те наброяват няколко хиляди и се очакват още попълнения.

В многобройни публикации в социалните мрежи, предимно във ВКонтакте, жителите на Мулино в последно време се оплакват от тяхното непристойно поведение, от зачестилите кражби и сексуална агресия срещу момичетата. В част от публикациите, например, жители на селото настояват доброволците да им върнат откраднатите чанти и документи. В една от тях, събрала 11 хиляди гледания и стотици коментари, пише: „Доброволци! Върнете раницата с паспорта и телефона! На камерите всичко е записано."

ОЩЕ: Трябва да спечеля проклетата война: Затворници разказаха как Готвачът на Путин ги вербува 

„Тези хора ли ще защитават страната?", пита възмутено местната жителка Ксения. "Хора, които са били наети по обява? Те пият и се въргалят под прозорците от сутрин до вечер, всеки ден! На нищо не ги учат. Ще им бъдат раздадени ножове и ще бъдат пратени като пушечно месо пред танковете." 

Друга потребителка пише във ВКонтакте: "Непонятно е къде са ги намерили такива диви, все едно по-рано не са виждали хора? Не ти се иска да излизаш на улицата, ако не е наложително."

фейсбук

Източник: Скрийншот от "Подслушано Мулино", ВКонтакте

Трети потребител коментира, че нормалните мъже са заминали във войната сред първите, а сега се набират престъпници, алкохолици, наркомани и "подобна измет", които преди това не са ги вземали в редовната войска.

Източници на изданието посочват, че като доброволци се набират мъже между 20 и 50 години, които сключват договори за срок от шест месеца. Тези, които преминават успешно подбора, получават еднократно заплащане от 200 хиляди рубли и месечна заплата от 220-350 хиляди рубли.

Подобни доброволчески батальони със същите изисквания и условия като тези в Мулино се сформират в цяла Русия. Според "Новая газета. Европа", тези подразделения наброяват не по-малко от 52.

ОЩЕ: Руски правозащитник: Евгений Пригожин лично вербува затворници в ЧВК "Вагнер", за да воюват в Украйна (ВИДЕО) 

Само малка част от примерите са чеченският град Гудермес, където в базата на Руския университет за обучение на специалните сили, се подготвят доброволци от полка "Ахмат"; в Санкт Петербург тренират частите на батальона "Русич" и на Императорския легион; батальон "Алга" се обучава на територията на Казанското танково училище; в село Трегулай, в Тамбовска област, пък са разположени воените бази на частната военна компания "Редут". Също така  полигонът Тоцки в Оренбургска област се използва от доброволческите батальони „Тимер“ и „Яик“, както и от Башкирския мотострелков батальон "Минигали Шаймуратов". В Приморския край пък, на полигоните Бамбурово и Горностай, според журналистическо разследване, подготовка провеждат членове на доброволческия батальон "Тигър".

ОЩЕ: Руски медии: Загинаха първите затворници, вербувани от "Вагнер" във войната в Украйна 

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски публикува на страницата си във Facebook видео от парада на унищожената руска военна техника, преминал по главната улица на киевската столица "Хрещатик".

"Парадът" на руската техника в Украйна може да бъде само такъв. Слава на Украйна! Слава на въоръжените сили на Украйна!", написа той.

ОЩЕ: Дефицит на „пушечно месо“: В Русия набират доброволци в студентските ректорати и сред ски скачачите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа