Хитра украинска стратегия: Как боевете при Бахмут отслабиха руската защита на юг

13844
Хитра украинска стратегия: Как боевете при Бахмут отслабиха руската защита на юг
Снимка: Getty Images

Новините за освобождаването на селищата Андреевка и Клещеевка, намиращи се на юг от Бахмут (Донецка област), доведоха до празненства сред украинските сили. Само че цялото усилие на Украйна първо да защити, а сега да проведе контраофанзивни операции около Бахмут, е обект на много критики. Според американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обаче те са неоправдани.

Битки при Бахмут - по-слаба руска защита на юг

Защо? Отбранителните и контраофанзивните действия на Въоръжените сили на Украйна в този район от лятото на 2022 г. насам са оперативно обосновано начинание, задържащо голяма част от руската бойна мощ, която иначе би била на разположение за укрепване на отбраната в Южна Украйна.

Още: Русия губи в Украйна, но недостатъчно, за да е готова за справедлив мир (ВИДЕО)

Елементи на две от четирите руски въздушнодесантни дивизии и три от четирите руски отделни бригади понастоящем защитават района на Бахмут. Това значимо украинско постижение помогна за това Русия да не създаде голям мобилен оперативен резерв на въздушнодесантни дивизии, който би могъл да бъде използван за спиране на основното украинско контранастъпление в Запорожка област.

Продължаването на мащабните украински контраофанзивни действия около Бахмут е необходимо, за да се задържат руските сили в този район, анализират от ISW.

Още: Росгвардия набира бивши бойци на "Вагнер", руски граничари се оплакват от лошо оборудване (ВИДЕО)

Отбранителните операции на Украйна в Бахмут привлякоха елементи от поне една дивизия на руските въздушнодесантни сили и ги установиха в района още през лятото на 2022 г. Според арестувания в Русия бивш военен министър на т.нар. ДНР Игор Гиркин - 137-и въздушнодесантен полк от 106-а въздушнодесантна дивизия действа там заедно със силите на ЧВК "Вагнер" от началото на атаката на наемниците срещу Бахмут, вероятно през юни 2022 г.

Още: Финландският президент: Русия няма да изчезне, трябва да си говорим

Изтеглянето на "Вагнер" от Бахмут се оказа удар по Русия

Бойни кадри, публикувани през декември 2022 г. и януари 2023 г., показват вероятни елементи на 106-а въздушнодесантна дивизия, участващи в боевете в Бахмут. Тогава там те са водели съвместни операции с "Вагнер". Руското министерство на отбраната потвърждава участието на руските въздушнодесантни сили през януари тази година.

Снимка: Getty Images

Руските военни разположиха в Бахмут допълнителни подразделения на въздушнодесантните сили в началото и средата на май 2023 г., малко преди изявлението на Евгений Пригожин, че силите на ЧВК ще се изтеглят от Бахмут. Темпото на бойните действия там намаля през април и началото на май, когато "Вагнер" завършиха превземането на града. После обявиха, че започват да предават позициите си на руското Министерство на отбраната.

Още: Беларус ще проведе мащабни военни учения в края на септември

Преди и по време на този преходен период в Бахмут бяха разположени допълнителни сили от въздушнодесантни дивизии. Става въпрос за елементи от 31-ва отделна въздушнодесантна бригада, дошла вероятно от линията Сватово-Кремена, пише ISW. Украински източници съобщават, че елементи на 98-а въздушнодесантна дивизия на Русия са се разположили в Бахмут в края на март и средата на април. Части от 11-а и 83-а отделна въздушнодесантна бригада вероятно също са се разположили по това време, а участието им в боевете в Бахмут е потвърдено през юни и юли 2023 г.

Украинските атаки доведоха до нови руски подкрепления при Бахмут

Украинските сили започнаха контраофанзивни операции срещу Бахмут почти веднага след изтеглянето на "Вагнер", което накара руснаците да поддържат вече намиращите се там свои сили и да изпратят допълнителни подкрепления. Украйна започна значителна контраофанзива срещу Бахмут на 4 юни - в същия ден, в който даде началото и на голямото си контранастъпление в Запорожието.

Последвалите продължителни украински атаки по фланговете на Бахмут фиксираха значителни руски сили там. Руските военни са ангажирали елементи от 11-а, 31-а и 83-а отделна въздушнощурмова бригада за отбраната на града до юли 2023 г. Единствената отделна бригада на въздушнодесантните сили, която не е ангажирана в Бахмут, е 45-а гвардейска бригада СПЕЦНАЗ, която е подразделение на специалните сили, пряко контролирано от руския генерален щаб.

Още: Руски генерал с анализ кои са козовете на украинците за победа (ВИДЕО)

Руските военни нямаше да разположат и задържат това голямо количество сили при Бахмут, ако украинските войски не бяха започнали мащабни и ефективни контраофанзивни операции, които да им върнат града, превзет от руските сили на огромна цена. Руски източници приписват на елементи от 98-а въздушнодесантна дивизия - вероятно 217-и въздушнодесантен полк - разгрома, дошъл от украинските атаки по северния фланг на Бахмут през юли 2023 г. Части от 137-и въздушнодесантен полк на 106-а въздушнодесантна дивизия остават в Бахмут от септември 2022 г. до септември 2023 г., без да се наблюдават доказателства за ротация.

Именно в Запорожка област, където се концентрират основните усилия на украинската контраофанзива, се появиха данни от руски сили за липса на ротация. Въпросът е щеше ли да бъде възможна такава, ако ангажираните при Бахмут сили всъщност се намираха в южната част на Украйна.

Още: На фона на СНИМКА на пожар в Севастопол: Русия казва как свалила 3 дрона над Крим

Кои руски въздушнодесантни сили са в Запорожието?

Руските военни пренасочиха елементи от две части на въздушнодесантните дивизии, които руското командване не е ангажирало към Бахмут, за да подкрепят отбраната в Запорожка област. Единствените въздушнодесантни войски, които не са при Бахмут към юни-юли 2023 г., са: части от 76-а въздушнодесантна дивизия, действаща край Кремена (Луганска област); 331-и въздушнодесантен полк от 98-а въздушнодесантна дивизия, също действащ край Кремена; 7-а въздушнодесантна дивизия, действаща на левия (източен) бряг на река Днепър в Херсонска област; 45-а гвардейска бригада СПЕЦНАЗ, която е ангажирана за отбрана на Южна Украйна край Мала Токмачка от началото на юни 2023 г. Последното известно местоположение на 45-а бригада, преди да се появи в Запорожка област през юни 2023 г., е в Херсонска област през октомври 2022 г.

Още: Повече пари за ранени и убити, отколкото за заплати на армията: Авантюрата на Путин в Украйна (ВИДЕО)

Русия пребазира 7-а въздушнощурмова дивизия и части от 76-а въздушнощурмова дивизия в Работино през август. Подчинените на 7-а дивизия 56-и, 108-и и 247-и въздушнощурмови полкове остават активни по южния фронт към началото на септември. 104-и и 234-и полк от 76-а дивизия никога не са били местени при Бахмут и заемат позиции по линията Сватово-Кремена до юли 2023 г. Третият полк на 76-а въздушно-щурмова дивизия, 237-и, според съобщенията е унищожен в Херсонска област през септември миналата година, а вероятно възстановеният 237-и полк е разположен на фронта в Луганск не по-късно от януари 2023 г. 104-и и 234-и полк се пребазират в Запорожка област в края на август тази година, докато 237-и полк продължава да държи позиции край Кремена към началото на юли, пише ISW.

По последни данни - маневрите на руски войски за укрепване на южния фронт са предприети от 41-ва армия с комбинирани оръжия. Украинският топ разузнавач Кирило Буданов съобщи в края на август, че елементи на 41-ва комбинирана армия са започнали "бавно" преместване от фронта в Луганск към неуточнен район в Южна Украйна. Това преместване на редовни мотострелкови подразделения вероятно отразява факта, че руските войски изчерпват подразделенията на въздушнодесантни сили, които да пребазират в защита на юг, анализират американските експерти.

Още: Чеченци се тълпят в болница в Москва, заради Кадиров ли? (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари