Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските морски дронове Sea Baby вече са оборудвани с ракетни системи (СНИМКИ и ВИДЕО)

22 май 2024, 11:41 часа • 2962 прочитания

Морските дронове на Украйна Sea Baby (в превод - "Морско бебе"), за които украинците събраха средства чрез платформата UNITED24, вече са оборудвани с ракетни системи "Град" и активно обстрелват окупаторите. Това съобщиха няколко украински медии, сред които УНИАН и Kyiv Independent, позовавайки се на източници в Службата за сигурност (СБУ).

Още: Украйна показа своя нов морски дрон (ВИДЕО)

Добавя се, че предишната вечер Sea Baby, заедно с Военноморските сили, ефективно са работили от морето срещу позициите на руснаците на Кинбурнската коса в Черно море.

Не просто дрон

"Нашето "Морско бебе" не е просто дрон, а многофункционална платформа, която непрекъснато се усъвършенства. И днес можем да потвърдим, че те са оборудвани с ракетна система за многократно изстрелване - това технологично решение вече показва мощни резултати. Следователно врага го очакват нови изненади. Ние работим, както винаги, ефективно", отбелязват от СБУ.

Службата разполага с два вида дронове - "Морско бебе" и "Мамай". Украинските специалисти непрекъснато работят по тяхната модернизация.

Още: Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

През март ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че руснаците са създали свой морски дрон, но той е бил неуспешен.

Неотдавна в интернет бяха публикувани кадри от изпитание на руски безпилотен катер "камикадзе". Той уж е аналог на украинския дрон MAGURA V5, разработен за Главното разузнавателно управление на Украйна.

Още: Русия да се пази: Украйна обяви, че ще направи хиляди далекобойни дронове през 2024 г.

Политологът Тарас Загородни твърди, че Службата за сигурност увеличава броя на ударите с дронове по вражески цели. Той отбелязва, че атаките с дронове на СБУ срещу петролни рафинерии вече са нанесли щети за милиарди долари на Руската федерация. Загородни отбелязва и ползите от ударите на СБУ по вражески летища.

Още: Поразен Су-27 в руска авиобаза, обстрел по руски окупатори в Луганск (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес