Украйна: Информационната война

49921
Украйна: Информационната война
Снимка: Getty Images/Guliver

Истината е първата жертва на войната. Това най-ясно се вижда в Украйна през последните седмици и месеци. Хората търсят истината, но се натъкват само на пропаганда.

Паркът в източноукраинския град Луганск е осеян с метални осколки. Лидерът на сеператистите Василий Никитин разговаря с журналист от агенция Ройтерс. Той твърди, че осколките били открити в близост до опръскан с кръв автомобил. Според него - ясно доказателство, че украинската армия използвала касетъчни бомби срещу сепаратистите. Осем души били загинали, казва активистът.

Украйна отряза Крим от водите на Днепър

От края на април Севернокримският воден канал буквално пресъхна. По него Крим получаваше вода от река Днепър. Нелегитимните власти на ...

Украинските телевизии разпространяват друга версия: сепартистите били изстреляли ракета срещу украински самолет, при което по грешка уцелили окупираната от тях регионална административна сграда. Тоест инцидентът бил чиста проба нещастен случай.

Родион Мирошник е журналист, който от 25 години работи за местния телевизионен канал "Луганск Област TВ". Той твърди, че става дума за пропаганда: "Това е лъжа. Но в Украйна това е нещо нормално", допълва той.

Зависимости

В Украйна днес човек трудно може да се добере до достоверна информация. Най-голямата новинарска телевизия "Канал 5 TВ" е собственост на милиардера Петро Порошенко, който беше избран за президент на Украйна. И други национални телевизии са в частни ръце. "Много от тях информират едностранчиво. Никой не дава думата на бунтовниците", казва журналистът. Неговите началници в Киев също се опитват да влияят върху сътрудниците си. "Те ни дават точни предписания, как да отразяваме събитията. Не можем да наричаме бойците "борци за свобода", а трябва винаги да ги обозначавеме като "сепаратисти" или "терористи", казва той.

Въпреки това досега Мирошник не е получавал отрицателни коментари от гражданите за своите информации. За разлика от кореспондентите от националната телевизия. "Хората им крещят, а понякога дори ги нападат", казва Мирошник. Някои телевизионни канали са били принудени да изтеглят кореспондентите си от Източна Украйна. "Това, разбира се, не е правилно, но всичко е резултат от пропагандата, която те провеждат. Хората виждат, че техните информации не отговарят на истината", казва журналистът.

Драмата на хиляди сърби

Водните маси постепенно се отдръпват и разкриват истинските мащаби на опустошенията в наводнените региони на Сърбия. Отчаянието и стра...

Кое е истина и кое е лъжа?

Лидия Хужва отговаря по своему на този въпрос. Тя е режисьорка, но от началото на революцията информира за събитията от площад Майдан, от Крим и Източна Украйна. С малката си камера тя запечатва събитията и поства немонтирания материал в интернет. В момента тя съпровожда едно подразделение на украинската армия и информира на живо от мястото на боевете. Хужва рискува живота си, но е убедена, че върши всичко за отечеството си:

"Мисля, че трябва да сторя нещо за моята страна. Нито съм толкова смела, че да стрелям, нито съм лекар или нещо подобно. Реших да правя това, което най-добре умея - да пиша и да информирам", казва тя. Лидия Хужва не се смущава от факта, че взема страната на правителството в Киев. "Ние сме нещо като Fox News. Аз имам свое мнение и го изразявам. Не твърдя, че това е истината", казва тя в разговор с Дойче Веле.

Най-големите специалисти в пропагандата обаче са руските медии. Наскоро те публикуваха снимка на убит младеж, предполагаема жертва на правителствените войски. В действителност се оказа, че снимката е от Крим и е отпреди две години.

В плен на информационната война

''Турският модел'' вече не е образец

Година след бруталното потъпкване на протестите в парка Гези, Турция вече не се ползва с имиджа на мост между исляма и западните демок...

Също и кадрите с кримски татари, които, според руските медии, се редели на опашка, за да гласуват за статута на полуостров Крим. "Чиста проба пропаганда. Аз бях там и информирах за референдума. Имаше една група от 30 татари. Руснаците ги возеха от една изборна секция към друга, за да покажат, че татарите подкрепят референдума", казва Лидия Хужва. Според нея, от началото на революцията на площад Майдан информациите се доближават все повече до истината. "Но украинските журналисти и от двете страни на барикадата си остават в плен на информационната война", казва Хужва.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа