Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юридически урок за Путин заради Зеленски, руският диктатор го прие с половин уста (ВИДЕО)

29 май 2024, 10:00 часа • 9139 прочитания

Не чети избирателно украинската конституция. Този съвет отправи председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук, визирайки издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и неговия прочит как Володимир Зеленски вече не е легитимен президент на Украйна, защото мандатът му е изтекъл. Мандатът на Зеленски изтече на 20 май, 2024 година, само че в Украйна има военно положение заради подпалената от Путин война и при действащо военно положение няма как да има нормално преминаване през изборен процес: Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

Стефанчук изрично обърна внимание на чл. 108, ал. 1 на украинската конституция и че президентът на Украйна изпълнява задълженията си и има правомощия, докато новоизбран президент не се закълне официално и встъпи в длъжност. Самия Путин обаче, докато говореше как Зеленски бил нелегитимен и можело да се преговаря със Стефанчук, каза и, че това е "предварителен анализ" и трябва да бъде направен по-подробен, посочва в своя дневен обзор ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), като цитира съобщение на официалния сайт на Кремъл, при това с видео. Анализаторите на ISW са убедени, че Путин и режимът му лъжат за легитимността на Зеленски, за да впечатлят по-малко интересуващите се от детайлите хора в Западна Европа и САЩ – ISW критикува и Reuters, че не обяснява юридическите положения, оборващи твърденията на Путин за Зеленски.

На този фон Путин подкрепи становището на руското правосъдно министерство, че талибаните вече не били терористи и че е необходимо Русия да гради връзки с техния режим: Русия за талибаните: Не са вече терористи, каним ги в Санкт Петербург

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Интензивността на военните действия в Украйна се е увеличила на дневна база – 110 бойни сблъсъка спрямо 97. Най-горещото направление е Покровското (на запад от Авдеевка), с 25 руски пехотни атаки и признание от украинския генщаб за частични руски успехи без уточнение къде точно – украинският телеграм канал Deep State казва, че има руски напредък в района на Уманско към Яснобродовка т.е. в южната част на линията на боевете в този участък на фронта. На второ и трето място по интензивност на боевете са Купянското и Лиманското направление т.е. непосредствено източно от Харковска област – 19 и 16 руски пехотни атаки е имало съответно за последното денонощие. За Купянското направление украинският генщаб казва, че са отбити 16 атаки, но продължават боеве при Петропавловка (7-8 километра източно от Купянск) и Невско, а в Лиманското направление няма руски успехи. Известният руски военен телеграм канал "Военкор" пък се оплаква как в Купянското направление украинците имат превъзходство при FPV дроновете 20:1!

По отношение на Харковска област, украинският генщаб съобщава за 7 бойни сблъсъка и продължаващи боеве във Вовчанск. А украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, пише следното: очевидно руснаците са в положение на активна отбрана по линията Глубоко – Лукянци, която е се намира северно от село Липци. Липци е второто направление (спомагателно) на руската офанзива в Харковска област. Има прегрупиране, за да се направи нов опит Липци да бъде превзето, смята Машовец. За Вовчанск (Волчанск на руски), украинският военен анализатор казва това, което вече се появи в няколко украински източници и се намеква и в руски източници – лека-полека украинската армия принуждава руски щурмови групи, които са отишли по-напред, да отстъпват от северно-централната част на града. Украинската армия успя да стабилизира ситуацията в този участък на фронта, признава неохотно руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов. Подсказка за това развитие на нещата и постепенно изтласкване на руски части има от видеокадри от руски източник на обстрел с огнехвъргачна руска система ТОС-1 "Солнцепек" във Волчанск. Системата стреля по позиции, които доскоро бяха считани за руски:

Според Машовец, сега руснаците се мъчат да удържат позициите си в местната болница, в градски лицей 1 и се консолидират на северозапад от Вовчанск, в село Бугруватка, както и опитват да настъпят по линията Гатище – Синелниково, отново от северозапад, за да прекъснат украинската логистика по линията Синелниково - Кирпично - Вилча - Лиман. "Досега врагът не е успял да пресече река Вовча (Волча на руски, която разделя Вовчанск приблизително на две) в нито една точка", добавя украинският военен анализатор. Той очаква скоро да дойдат още руски подкрепления и да има опит плацдарма при Волчанск да бъде свързан с този при Липци, както и обезателно руската армия да премине река Волча – защото досега няма признаци, че руските части почват да се окопават на север от нея, което би значело, че не мислят за непосредствена офанзива.

Ако Липци премине под руски контрол, руската армия вече ще може да обстрелва североизточните покрайнини на Харков с артилерия. Каква точно – Машовец пише и за това:

  • 152-мм самоходна артилерийска установка "Мста-С"
  • 152-мм оръдие "Хиацинт"
  • 203-мм самоходни гаубици "Пион"
  • 152-мм самоходни гаубици "Коалиция-СВ"

Но той прави и друго заключение – неотслабващото желание на руското командване Харковското направление да се превърне в оперативен успех в дълбочина подсказва, че за Кремъл времето да търси голяма победа на фронта в Украйна изтича.

ОЩЕ: Възмущение заради данни, че Германия и САЩ са заплашили да изоставят Украйна

При Часов Яр, т.е. Кураховското направление, няма нищо ново съществено – руснаците правят опити да пробият с бронирана техника, не успяват и постоянно излизат видеокадри, показващи това. От ISW коментират, че става въпрос за по-малки като големина атаки с бронирана техника (приблизително на ниво взвод) спрямо видяното при Авдеевка:

(КАРТА) В Кураховското направление има данни от геолокализирани видеокадри за украинска контраатака в Красногоровка, в източните покрайнини. Тя е била направена с БТР "Брадли" и изглежда някои руски позиции са били отново овладени от украинската армия. Семьон Пегов обаче твърди, че инициативата в района е на руската армия – това го казват всички неофициални руски източници.

(КАРТА) От два-три дни насам има данни за по-силен руски натиск в участъка на фронта "Времеевски" - на границата между Донецка и Запорожка област, по линията Угледар – Велика Новоселка – Бердянск. Има геолокализирани видеокадри, които подсказват, че руснаците са стигнали до центъра на село Старомайорско – на 9 километра южно от Велика Новоселка. Популярният украински телеграм канал Deep State отбелязва в сводката си, че има руски напредък при Старомайорско. За руски напредък в центъра на селото съобщава и популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук – каналът добавя, че руснаците имат позиции и в южните покрайнини на Урожайно, което е точно до Старомайорско.

Привечер на 28 май стана ясно, че в Белгородска област е имало тежка катастрофа. Сблъскали са се платформа, превозваща танк и цистерна. Видеокадри от случилото се – избухнал е сериозен пожар - обикалят социалните мрежи:

Съгласно актуална справка на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 14 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна. Свалени са 13 – в Николаевска, Кировоградска и Ровенска област. Посоката на изстрелване е от Приморско-Ахтарск. По отношение на дроновете, в The Wall Street Journal се появи материал как с помощта на Иран в Татарстан ще сглоби 6000 дрона "Шахед" през 2024 година, като 4500 са готови – има хакната имейл кореспонденция, която показва детайлите. За да сглобяват дронове, от Уганда биват привличани най-вече жени - Русия вече е установила схема.

Т.нар. губернатор на т.нар. ЛНР Леонид Пасечник обяви, че 12 000 деца от окупираната от руснаците Луганска област отиват в Русия на лагери, като числото през тази година щяло да е 40 000. Тези инициативи на сепаратистите се считат за промиване на мозъци с цел изличаване на украинската идентичност – именно заради това Трибуналът в Хага търси Путин.

ОЩЕ: Близък до Путин източник видя някои затруднения за Русия на фронта (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес