Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възмущение заради данни, че Германия и САЩ са заплашили да изоставят Украйна

29 май 2024, 08:25 часа • 4297 прочитания

Това трябва да спре моментално - такъв призив беше отправен от редица известни в Twitter (X) профили, следящи и анализиращи много сериозно всички аспекти на войната в Украйна. А призивът е заради материал на германския таблоид "Билд" и една определена част в него: BILD: Ограниченията за използване на западни оръжия връзват ръцете на Украйна

За какво става въпрос? Твърдение в материала, че Германия и САЩ буквално са заплашили да спрат да помагат на Украйна, защото тя е използвала "по свое усмотрение" доставена от Берлин американска ПВО система Patriot. В материала не се казва за кой точно случай става въпрос, но има и намек, че не е един, макар че конкретно вниманието на читателите е насочено към един.

Кой е този случай? Най-вероятно става въпрос за май, 2023 година и много голям украински успех срещу руската военна авиация. Успехът беше постигнат на руска територия, по-точно Брянска област - една от трите области (заедно с Белгородска и Курска), където руснаците натрупаха войници и военна техника и сега вече има отворен нов фронт в Харковска област: Свалени руски самолети и хеликоптери с "Пейтриът": Говорителят на украинските ВВС разказва (ВИДЕО)

"Невероятно и въпреки това обяснява много. Това още веднъж доказва как тенденцията на погрешни решения на Запад удължава тази война. Русия е уязвима, може да бъде победена, но на Украйна не ѝ е позволено да отвърне правилно, докато руските бомби удрят търговски центрове, детски градини и жилищни квартали" - един от знаковите примери на възмущение.

"Това е Вовчанск, Харковска област. Така Украйна гори, докато не ѝ се позволява да отговори. Това наистина не е война, а специална военна операция, където има един играч и неговата жертва. Писна ми да съм жертва":

Засега САЩ и Германия продължават да не дават разрешение доставени от тях оръжия за Украйна да се използват за удари по руска територия: Трета световна война: Актуалните поводи да бъде отприщена

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес