Украинският парламент одобри връщането на конституцията от 2004 година

14201
Украинският парламент одобри връщането на конституцията от 2004 година
Снимка: Actualno

Украинският парламент гласува за връщане на конституцията от 2004 г., която ограничава правомощията на президента и дава на депутатите право да назначават ключови министри.

Конституционната промяна беше подкрепена от 386 депутати в 450-местната Върховна рада. Това стана малко след като президентът Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумение за прекратяване на тримесечната политическа криза в страната.

"Заявявам, че ще има предсрочни президентски избори. Също така ще инициирам връщането на конституцията от 2004 г., ограничаваща правомощията на президента в полза на една парламентарна република", обяви украинският държавен глава. "Като президент на Украйна и гарант на Конституцията днес изпълнявам своя дълг към народа, към Украйна и към Господ Бог в името на съхранението на спокойствието и спасяването на човешкия живот, в името на мира на нашата земя", каза Янукович.

Плевнелиев все пак отива в Сочи за закриването на Олимпиадата

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде в Сочи на 22 и 23 февруари, за да подкрепи българските състезатели, които участват в Зимните олимп...

Конституцията на Украйна от 2004 година стана факт благодарение на т.нар. Оранжева революция. Тя избухна преди десет години заради резултатите от президентските избори в страната тогава, които дадоха президентското място на Янукович. След прегласуване обаче спечели конкурентът му Виктор Юшченко. В крайна сметка Янукович стана президент на Украйна, макар и по-късно от исканото от него. А конституцията, която прехвърляше власт от президента към парламента, беше на практика отменена на 1 октомври 2010 година. Причината -  Конституционния съд на Украйна счете измененията от 2004 година за противоконституционни.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа