В Русия признаха, че частичната мобилизация не е частична, но вината не била на Путин

8477
В Русия признаха, че частичната мобилизация не е частична, но вината не била на Путин
Снимка: Getty Images

Недоволството какво на практика се получава от „частичната мобилизация” в Русия заради войната в Украйна става все по-видимо и на по-високо ниво, при това публично. Само че вината се прехвърля към изпълнителите на заповедите, а не дали зад кулисите не се изискват различни неща от официално обявените. Това става ясно от данните в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Губернаторът на Омск Александър Бурков директно каза в телевизионно интервю, че "бюрокрацията е врагът на патриотизма" и обвини наборните центрове и военните комисари, че се фокусират върху изпълнение на необявени официално квоти, а не в изпълнение на действителната заповед за мобилизация на руския президент Владимир Путин. А ISW коментира, че е имало заплахи към военни комисари от телевизионен ефир, защото не изпълняват точно официалната заповед за мобилизация.

ОЩЕ: Руски наборник не издържа и стреля по военен комисар в Иркутск, комисарят е в реанимация (ВИДЕО)

В руските медии вече все по-често има истории за мобилизирани хора, които изобщо не отговарят на критериите както на заповедта, така и на здравия разум: В Русия мобилизираха полусляп онкоболен хирург (СНИМКА)

На 25-ти и 26-ти септември имаше протести срещу мобилизацията в общо 35 населени места в Русия. В Якутск бяха задържани няколко стотици жени, а в Ендирей, Дагестан, руската милиция стреля предупредително: Протести в Дагестан заради частичната мобилизация (ВИДЕО)

Войната в Украйна

Относно военните действия в Украйна, официалната информация от украинска страна става все по-оскъдна. При Лиман, т.е. направлението от Харков, изглежда украинските сили продължават с натиска и са установили контрол над Малиивка, на 25 километра северозападно от Лиман. Руски военни блогъри съобщават и, че украинската армия е овладяла още три населени места около Лиман – Шандрихолово, Капривка и Нове, което е отразено в доклада на ISW. Има данни от руския военен телеграм канал "Рибар" и, че украинската армия вече извършва обстрели по самия Лиман.

Генералният щаб на украинската армия съобщава за отблъснати руски атаки по фронтовата линия в Донецка област - в районите Соледар, Курдюмивка, Зайцево, Майорск, Бахмут, Камянка, Первомайск. Има обаче данни, че войници на ЧВК Вагнер са успели да заемат позиции в Зайцево. Украинският генерален щаб обръща внимание и на напрегнатата ситуация в АЕЦ Запорожие – там новото, според украинците, е, че има отказ от сътрудничество за разтоварване на необходими за работата на АЕЦ-а товари.

Има непотвърдена информация, че украински удар е унищожил руски център за контрол на ирански дронове и има дори убити 24 иранци, които са обучавали руските военни как да ползват дроновете. Става въпрос за Чулакивка, в Херсонска област. Официална информация от украинска страна обаче няма, като украинското командване „Юг” официално съобщава за удар по поне един руски оръжеен склад в района, но не и специфично да става въпрос за дронове. Ударени са и руски оръжейни складове в още четири района в Херсон.

Отделно, е ударен обект на „Росгвардия” в самия Херсон, а украински удар по хотел в Херсон е убил Олексий Журавко, бивш депутат и считан за колаборационист. Освен това, украинската армия е обстреляла руски военен конвой и е свалила самолет Су-25.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа