В Швеция отказват терапии за смяна на пола за непълнолетни заради "масова патология"

8056
 В Швеция отказват терапии за смяна на пола за непълнолетни заради "масова патология"
Снимка: Getty Images/Guliver

Престижната Каролинска университетска болница в Швеция започна да отказва прилагането на хормонална терапия за смяна на пола на непълнолетни лица, съобщава френският вестник Le Figaro. Причината за решението, което изненада мнозина, е трансформацията на „половото разстройство“ в „масова патология“ сред шведските юноши, въпреки факта, че много от пациентите съжаляват за смяната на пола с течение на времето. Както отбелязва вестникът, подобни промени в политиката в страната, първата в света, която позволи операциите за смяна на пола, бяха шокиращи за мнозина, предава агенция Фокус.

Шведката Аса споделя с Le Figaro подробностите от опита с дъщеря си Йохана, показвайки албум със снимки: на 14-годишна възраст момичето започва да се подстригва късо и да превързва гърдите си, след което се разболява от анорексия и по-късно признава на майка си, че вече не може да понася собственото си тяло и иска да стане момче и да носи името Каспър. На 19-годишна възраст обаче Йохана се появява отново на снимките като момиче. „Това е пътуване, което отне две дълги години. Дъщеря ми промени пола, личността си, но след това имаше смелостта да признае грешката си. Много се гордея с нея“, казва Аса.

Над 400 души сменили пола си в Белгия през 2020 г.

Белгийският институт за равенство между половете казва, че 414 души са променили своята полова идентичност през последната година. От ...

Според жената много шведски тийнейджъри са изминали този „път“. През 1972 г. страната е първата в света, която признава съществуването на полово разстройство, причинено от несъответствие между биологичния пол и половата идентичност, и предоставя възможност за формализиране на прехода от един пол към друг в държавните органи. Тук за първи път беше предложен курс на лечение в подкрепа на транссексуалните хора.

Както вестникът съобщава, всички процедури се извършват в държавни клиники, стига кандидатите да имат навършена 16-годишна възраст: блокатори на половото съзряване за най-малките, инжекции на тестостерон или естроген, операции за премахване на гърдите, часове при логопед за промяна на гласа, епилация, трансплантация на брада и др.  От 18-годишна възраст лекарите имат право да извършват операции върху гениталиите.

Поради тази причина решението на престижната университетска болница отсега нататък да отказва хормонална терапия на нови непълнолетни пациенти предизвика недоверие, отбелязва вестникът. Болницата се аргументира с принципа на предпазливостта и подкрепя решението си с набор от проучвания, които показват липса на доказателства, че тези необратими лечения са ефективни за благосъстоянието на пациентите. Освен всичко друго, употребата на хормони през целия живот на пациент може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания, развитието на някои видове рак, остеопороза и тромбоза.

Според вестника решението дълбоко шокира шведските трансджендъри и асоциациите, които ги представляват. От гледна точка на обединението на RFSL Ungdomar това е „стъпка назад“. „Много семейства са отчаяни, тъй като виждат децата си да страдат и знаят, че няма да се лекуват“, добавя Ан-Кристин Руут, президент на Асоциацията Transammans.

Унгария реши със закон, че полът не може да се променя

Унгарският парламент гласува във вторник да не се позволява на гражданите да променят законно своя пол, като се противопоставя на проте...

Междувременно Швеция не е единствената страна, която преразглежда своята политика в тази посока, припомня вестникът. Във Великобритания Кира Бел, която претърпя операция на гърдата и се подложи на хормонално лечение, спечели дело в края на 2020 г. срещу клиника в Лондон, която даде разрешение за прехода твърде бързо, за което момичето съжалява днес. Оттогава се изисква съдебно разпореждане за прилагане на терапия на пациенти на възраст 16-18 години, а на пациент от по-ранна възраст се отказва. Финландия също промени своите политики през юни 2020 г., благоприятствайки психотерапията.

Лекарите са загрижени преди всичко за бързия растеж на темповете при смяната на пола, обяснява изданието. От рядко явление, характерно за някои хора от ранното детство, половото разстройство се превърна в масова патология, която се проявява от юношеството.

„През 2001 г. само дванадесет души на възраст под 25 години бяха диагностицирани с тази диагноза... през 2018 г. имаше 1859“, казва детският психиатър Свен Роман. Въпреки че явлението засяга всички юноши, според експерта то е особено разпространено сред момичетата на възраст от 13 до 17 години, които искат да станат момчета: между 2008 и 2018 г. тази ниша е нараснала с 1 500%! „Сега в Швеция има повече момичета, отколкото момчета, получаващи тестостерон!“- подчертава специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com