Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксината на Pfizer е одобрена за деца от 5 до 11 години от Европейската агенция по лекарствата

25 ноември 2021, 14:44 часа • 4295 прочитания

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчва употребата на ваксината срещу коронавирус "Комирнати", която е разработка на Pfizer/BioNTech, за деца във възрастовата група между 5 и 11 години. Припомняме, че ваксината е разрешена за употреба за лица над 12-годишна възраст.

До едно денонощие би трябвало и Европейската комисия да потвърди препоръката и тя да стане официално разрешение.

Съгласно препоръката, на децата между 5 и 11 години ще се прилага три пъти по-малка доза, отколкото при останалите възрастови групи, за които ваксината е разрешена. Според научни данни, които EMA взема предвид при препоръката си, с тази доза (10 микрограма) имунният отговор при децата е сходен на този, който се наблюдава при хората между 16 и 25 години, когато получат тройно по-голяма доза (30 микрограма). 30 микрограма е обичайната доза за пълнолетни на "Комирнати".

Какво показват данните, които EMA е взела предвид при решението – при 1305 деца между 5 и 11 години, които са ваксинирани, само 3 са се разболели от COVID-19. В плацебо групата, от 663 деца, 16 са се разболели.

Страничните ефекти от ваксината са обичайните – болка в мястото на убождане, температура и втрисане, отпадналост, оток на мястото на убождане – и не са по-чести, отколкото при другите възрастови групи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес