Водката спаси турските лимони

5531
Водката спаси турските лимони
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция ще продължи да изнася лимони за Русия, след като цитрусите не попаднаха в ембарговия списък, наложен от Москва след инцидента със сваления бомбардировач.

Това съобщи координаторът на сдружението на Средиземноморските износители Бюлент Аймен. Той подчерта, че една от причините Москва да не се откаже от лимоните е фактът, че през зимата руснаците ги ползват особено интензивно с водката. Аймен припомни, че след инцидента от 24 ноември в небето на Сирия, Русия обяви наказателни санкции спрямо турската държава и веднага затвори вратите си за пресните плодове и зеленчуци, а за редица други стоки забраните ще бъдат задействани от 1 януари 2016 г. По данни на статистическия институт на Турция през 2013 г. вносът на лимони в Русия е бил на стойност 83 млн. долара, но поради икономическата криза там през 2014 г. е спаднал на 78 млн. долара. За 10-те месеца на тази година русите са изкупили от турците количества от киселия цитрус за 53,2 млн. долара. Делът на вноса на турски лимони в Русия през 2013 г. възлиза на 62%, а за миналата – 68%, като за същия период делът на Аржентина е 12%, а на Южна Африка е 7%. „Заради неблагоприятните климатични промени и сушата лимоните повишиха цената си на тези пазари, като в Русия увеличението достигна размер от 3 долара на 10 долара за килограм. Очевидно с цел да се предпази от нарастващата инфлация и поскъпващата цена, руското правителство е решило да извади лимоните от забранителния списък и това няма как да не направи впечатление. Другата основна причина да се запази вносът им от Турция е фактът, че през дългите зимни месеци руските потребители ползват големи количества лимони заедно с водката“, коментира шефът на износителите. Бюлент Аймен припомни, че в продажбите на цитрусовите плодове на първо място са именно лимоните.

Турция нахлу в Ирак, Вашингтон се разграничи

Турция изпрати своя военна част в северния иракски град Мосул. Действията на Анкара предизвика незабавната ответна реакция в Ирак. 130...

В.“Хюрриет“ публикува таблица с данните от търговския обмен между двете страни, които в момента изживяват тежка криза в отношенията си. За Турция Русия означава предимно туристи, уточнява изданието и посочва официални данни – през 2012 г. броят им е бил 3,6 млн. души, през 2013 г. – 4,3 млн., 2014 г. – 4,5 млн., а през тази година включително и през септември са отчетени 3,3 млн. курортисти. Годишният износ на Турция за Русия възлиза общо на 5 млрд. и 943 млн. долара, в това число продукти от селското стопанство и животновъдството, текстил, автомобили и части, машини и оборудване, химическа продукция, облекла и конфекция, пластмасови и каучукови изделия. Всичко това е в ембарговия списък на Москва. През 2014 г. турски компании инвестираха в Русия 3,9 млрд. долара в 47 проекта, а над 30 маркови производства отвориха около 700 свои магазини в страната. За 10-те месеца на 2015 г. турски бизнесмени са купили 18 000 жилища в руската страна, а съответно руснаци в Турция са вложили пари в 1 750 вили и апартаменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа