Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За два дни: 600 опита за незаконно преминаване от Беларус в Полша (ВИДЕО)

12 април 2024, 17:03 часа • 1522 прочитания

През последните два дни полските гранични служители са спрели над 600 опита на мигранти да преминат нелегално в Европейския съюз от Беларус.

Граничната служба съобщи за този значителен брой инциденти на 12 април - след напрегнатите 10 и 11 април, през които бяха регистрирани 613 опита за преминаване.

Още: Стотици мигранти щурмуваха полската граница (ВИДЕО)

Ескалиращо напрежение на границата

Според граничната служба ситуацията на граничните пунктове става все по-враждебна, като "по патрулите се хвърлят клони и камъни", а "чужденците използват и газ".

В резултат на това един служител е бил ранен, съобщава граничната служба на Полша.

Шест лица са били задържани по подозрение, че са помагали на мигранти, а четирима мигранти са получили медицинска помощ поради състоянието си.

Беларус продължава опитите за миграционна криза

Това нарастване на броя на опитите за преминаване на границата е част от по-широк, постоянен проблем. От лятото на 2021 г. насам режимът на беларуския диктатор Александър Лукашенко е обвиняван в организиране на хибридна миграционна криза, като активно улеснява движението на хора от Африка и Близкия изток към границите на ЕС.

Такива опити направи преди месеци и Русия по границата с Финландия: Финландия затвори границата с Русия: Подигравка с трибуквие за маршрута от Санкт Петербург до Хелзинки.

Въпреки че интензивността на подобни инциденти по полската граница донякъде намаля от зимата на 2021 г. насам, предизвикателствата продължават да са надвиснали над региона.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес