Западната преса за решението на София за "Южен поток"

44951
Западната преса за решението на София за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Натискът от Брюксел и Вашингтон подейства: българското правителство замрази подготовката за изграждането на газопровода "Южен поток", пише чуждоезичната преса.

След срещата си с американски сенатори в София, премиерът Пламен Орешарски разпореди временното спиране на подготовката за изграждането на газопровода "Южен поток". Онлайн-изданието на "Шпигел" публикува обширна информация за събитията, предшестващи това решение на българското правителство.

Тянанмън тъне в мълчание

Растеж, национализъм и цензура - тази е партийната линия, наложена в Китай след потушаването на протестите на Тянанмън, за да не се ст...

"Във вторник ЕК настоя България да преустанови подготовката за изграждането на газопровода. ЕК има резерви относно съответствието на проекта с европейското законодателство и Брюксел започна наказателна процедура срещу България", пише "Шпигел". САЩ също критикуват даването на поръчката на руския концерн "Стройтрансгаз", който е включен в списъка на санкционираните руски фирми във връзка с украинската криза.

Наказателната процедура

Българското правителство промени позицията си по-малко от седмица, след като стана известно, че Брюксел започва наказателна процедура срещу балканската страна, пише на свой ред австрийският "Виртшафтсблат". Първоначално управляващите социалисти обявиха, че искат да осъществят проекта напук на Брюксел, за да покажат "силен характер", както се изрази главният секретар на лявата партия Димитър Дъбов. По-малкият коалиционен партньор ДПС обаче отказа подкрепата си. Председателят на партията Лютви Местан подчерта, че проектът не бива да бъде осъществяван в никакъв случай напук на Брюксел. Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви в събота, че неговата партия няма да подкрепи съответните промени в закона за "Южен поток", посочва още австрийското издание.

Френският ежедневник "Монд" също пише, че България замразява строителството на "Южен поток" след критиките от страна на Вашингтон и Брюксел. Вестникът цитира изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, направено в София, че САЩ подкрепят "усилията на българското правителство към енергийна независимост от която и да било страна". Но сенатор Джон Маккейн е за това, "Южен поток" да бъде осъществен от "организации, независими от Русия", посочва "Монд".

Дръзко: от Пекин до САЩ с влак!

Китай е замислил дързък проект - железопътна линия, свързваща Пекин със САЩ. Спънката тук обаче е руският президент Путин, чиито колеб...

Заобикаляне на Украйна

"Проектът ще бъде продължен едва когато бъдат разсеяни резервите на ЕК", заяви българският премиер Пламен Орешарски, цитиран от ФАЦ. Силно зависимата от руските газови доставки България вижда в строителството на газопоровода проект от национален приоритет за подсигуряване на доставките, се казва в публикацията. "С "Южен поток" Русия иска да заобиколи Украйна при доставките на природен газ за Западна Европа. България е почти изцяло зависима от руските газови доставки и над седем години след присъединяването си към ЕС".

Онлайн-изданието на Шпигел припомня, че България беше тежко засегната от газовата война между Русия и Украйна през 2009 година, а ФАЦ - че от 2017 година по дъното на Черно море трябва да потече руски природен газ, който през България, Сърбия и Унгария да достига до Австрия. Освен "Газпром" в проекта участват италианският енергиен концерн Еni, френският EDF и германският BASF. Италианска фирма ще изгражда подводното трасе на газопоровода между Русия и България, а строителството трябва да започне още тази година.

"Шпигел" пише, че на 13 юни в София се очакват експерти от ЕС и цитира президента Росен Плевнелиев, който се застъпва за изграждането на газопровода, но "само в съгласие с европейското право и принципите на пазарната икономика", посочва изданието.

Сензационно помирение

Докато двама се караха, Израел печелеше. Сега Фатах и Хамас внезапно постигнаха сензационно помирение - за ужас на израелците и за изн...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа