Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

2969
Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят
Снимка: Getty Images/Guliver

През юни Русия посреща хиляди гости от чужбина. Руснаците са наясно с това и масово дават жилищата си под наем, надявайки се да направят голям удар. Кореспондентка на ДВ от Москва също реши да опита. Ето какво разказва:

Моята приятелка Марина ми даде тази идея. Тя отдавна дава жилището си в Москва под наем на чужденци чрез Airbnb. "Ние винаги можем да отидем на вилата. За нас това е начин да си спестим наема и да припечелим нещо отгоре. Хазяинът не знае, че развиваме такава дейност. Мисля си обаче, че му е все едно" - това ми разказа Марина преди време. Обикновено моята приятелка дава своя двустаен апартамент за 4000 рубли на ден (около 55 евро). Всъщност, тя дори дава под наем само едната стая. В другата заключва личните си вещи.

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

След Първата световна война германската марка се обезценява толкова много, че хората започват да използват банкнотите като тапети. Нещ...

През есента на 2017 година търсенето на квартири под наем за лятото на 2018 обаче нараснало и Марина решила да вдигне цената на 5000 рубли на ден (около 68 евро). "Още през декември нашето жилище беше наето за целия месец по време на Световното първенство. Четирима французи, семейство от Австралия, две двойки на средна възраст от Германия, Бразилия, Аржентина, ЮАР... А после се развихри истинска треска и ние разбрахме, че всъщност е можело и да спечелим три пъти повече. Имахме възможност да анулираме всички заявки и да вдигнем цената, но това щеше да увреди имиджа ни на наемодатели", разказа ми Марина.

През януари 2018 година търсенето на жилища под наем в градовете, в които се играят срещите от Световното първенство по футбол, нарасна още повече. В сайта Airbnb можеха да се видят обяви за стар едностаен апартамант в Подмосковието за 250 евро на ден. А в центъра на Москва човек не можеше да намери квартира за по-малко от 400 евро. В този период нощувката в пансион струваше между 12 000 и 15 000 рубли на ден (163 - 204 евро). "Наемодателите направо бяха полудели. За жилище, което обикновено се дава под наем за 50-60 хиляди рубли на месец, те искаха най-малко 450 000 рубли. Не, по-добре да искаме милион, си казваха даже някои. При това жилището изобщо не струва толкова" - това ми разказа посредничката на недвижими имоти Екатерина Симарева.

Какво преживях аз

Помислих си, че ако за един месец мога да изкарам толкова много пари, мога да се преместя за малко във вилата на село. През зимата започнах да ремонтирам апартамента. Пуснах го в Airbnb малко преди началото на Световното първенство по футбол. Всички говореха, че цените на наемите ще се покачват. Договорихме се с хазяина, комуто плащам 52 000 рубли на месец, че ще делим поравно всичко, което е над тази сума.

Обявих цена от 250 евро. Почти веднага семейство колумбийци резервира жилището за две денонощия. Дори не успях да разгледам внимателно заявката им, защото бях активирала настройката "незабавна резервация", която дава право на Airbnb автоматично да потвърди резервацията на регистрираните потребители. Зарадвах се, но изключих тази настройка. Все пак исках да имам възможност да контактувам с потенциалните наематели, преди да дам съгласието си. Няколко седмици преди началото на Световното първенство обаче цените в Москва започнаха да падат. Никой не проявяваше интерес към обявата ми в Airbnb. За месец юни цените на наемите стигнаха средно до 165 евро на ден.

Шокиращи разкази от Мосул

Млади хора доброволно издирват трупове из разрушения Мосул. Там мъртъвците са навсякъде - дори и година след прогонването на ИД от ир...

Може да се каже, че малко преди самото начало на Световното първенство предложенията в Airbnb в най-общи линии съответстваха на търсенето. Жилищата се даваха под наем за 90 евро на ден - колкото са и средните пазарни цени в Москва. Посредничката на недвижими имоти Екатерина Симарева сподели пред мен, че и в нейната агенция търсенето е намаляло. Тя отговаря за 270 жилища в Москва, но до този момент е отдала под наем едва 43 апартамента - въпреки че има широка мрежа от клиенти и седемгодишен опит на московския пазар на недвижимите имоти. Нейната посредническа фирма осигурява жилища за сътрудници и обслужващ персонал на Световното първенство, а не за запалянковци. Наемите при нея са много по-скъпи - по 15 000 рубли на ден, като 5000 рубли отиват за оперативни разходи - персонал, ежедневно почистване, смяна на спалното бельо, евентуални малки ремонти и т.н. Фирмата печели 5000 рубли, а останалите 5000 рубли получава собственикът.

Разбрах, че няма да забогатея

Самата аз се натъкнах и на още едно препятствие. Оказа се, че разплащането чрез Airbnb не е чак толкова проста работа. Сайтът изпраща на наемодателя по пощата американска банкова карта Payoneer, с която в чужбина могат да се теглят пари само срещу комисионна от 2 до 4 процента, в зависимост от сумата. Моята приятелка Марина казва, че изчаквала да се натрупа по-голяма сума, след което си купувала нещо с парите - например самолетни билети. 

Равносметката от цялата тази работа обаче не е кой знае колко добра. Като приспадна месечния наем, разходите за почистване, данъците и частта, която обещах на собственика, чистата ми печалба по време на Световното първенство би трябвало да бъде около 50 000 рубли (около 680 евро). Явно няма да натрупам цяло състояние. Освен това не е изключено да похарча тези пари за нов ремонт. Но за това какви ще се окажат моите гости, как ще се държат и в какво състояние ще оставят жилището, ще разкажа в един от следващите репортажи.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com