Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

3489
Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго
Снимка: Gettyimages

Руснаците вадят жълт картон на пенсионната реформа. Хиляди хора протестират срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст. Миодраг Сорич с кореспонденция от Москва.

До 2034 година пенсионната възраст за жените трябва да бъде увеличена постепенно до 63 години, а за мъжете до 65 години до 2028 година. От 1932 година насам жените в Русия се пенсионират на 55, а мъжете на 60 години. Всички досегашни опити за повишаване на пенсионната възраст се провалиха. Последният - през 2005 година. Тогава президентът Путин обеща, че пенсионната възраст няма да се променя, докато той е президент на страната. Сега обаче Путин не казва нищо относно плановете на своя министър-председател. Много експерти предполагат, че Путин е натоварил Медведев да провери реакциите във връзка с планираното повишаване на пенсионната възраст. Ако съпротивата се окаже много силна, Путин може да отмени пенсионната реформа или в краен случай да наложи приемлив за всички компромис.

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Индия преживява най-тежката водна криза в своята история. Почти половината от населението, а това са над 600 милиона души, изпитват н...

В сравнение с Европа, руснаците се пенсионират твърде рано. Много критици обаче пропускат един факт. А именно, че след пенсионирането на хората им остават твърде малко пари за оцеляване. Затова повечето по-възрастни хора работят докато им позволява здравословното състояние. Според официалната статистика, средната месечна пенсия в Русия е 13 342 рубли, или 180 евро. Това не са много пари, но и те са много важни за повечето руснаци. Пенсията им осигурява финансови облекчения и други социални придобивки. Затова те протестират срещу планираната пенсионна реформа. Досега властите разрешаваха демонстрациите в градовете, където не се играят мачове от Световното първенство по футбол. След приключването му могат да бъдат разрешени демонстрациите и в Москва и Санкт Петербург. Резултатите от анкетите показват, че всеки девети от десет руски граждани е против повишаването на пенсионната възраст.

Правителството подценява съпротивата

Очевидно правителството в Москва е подценило съпротивата срещу пенсионната реформа. Много руснаци са загрижени, че просто няма да доживеят до пенсия или че ще получават минимални пенсии. Сегашната продължителност на живота сред мъжете е 67,5 години. И ако те се пенсионират на 65 годишна възраст, ще се радват на пенсията си две години и половина. Според официалните статистики, в 47 от общо 83 руски региона средната продължителност на живота е под 65 години. Мнозина смятат плановете на правителството за несправедливи. Слаба утеха за тях е, че средната продължителност на живота може да се увеличи през следващите десетилетия.

Освен това през 1990-те години много руснаци са работили без трудов договор. Последицата: удръжки от пенсията. Тези хора още веднъж са „наказани" от неспособността на Москва да организира прехода от социалистически към пазарно-икономически модел поне донякъде социално справедливо. Недоволството сред много руснаци расте и поради нескопосаните тактически маневри на правителството. Премиерът Дмитрий Медведев обяви своите планове за пенсионна реформа в навечерието на Световното първенство по футбол. По този начин възниква впечатлението, че правителството иска да прокара непопулярните си мерки, докато тече Световното първенство.

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Не само Фолксваген, Ауди и Порше са хитрували и мамили от години. А сега всички се правят на „ни лук яли, ни лук мирисали“....

Синдикатите и опозиционерите протестират

Независимите синдикати и опозиционерите искат да извлекат печалби от тази грешка. Привържениците на Алексей Навални масово излязоха по улиците на протест. Към протестни демонстрации призоваха ляворадикалният „Ляв фронт“и привържениците на либерала Явлинский.  В сибирския град Омск, във Владивосток и Твер демонстрантите призоваха за оставката на Путин и на правителството. Съпротивата срещу пенсионната реформа е добре дошла и за комунистите. Техният лидер Генадий Зюганов с право отбелязва, че рейтингът на правителствените партии е паднал с 12 процента през последните седмици. В същото време рейтингът на комунистите се е повишил с пет процента. Комунистите настояват да бъде проведен национален референдум за пенсионната реформа. 2,6 милиона души вече са подписали петиция срещу плановете на правителството. Кремъл отбелязва със загриженост, че съпротивата срещу пенсионната реформа обединява парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Сред противниците на пенсионната реформа е и живеещият в изгнание олигарх Михаил Ходорковский.

В сегашната дискусия никой не се замисля за икономическите фактори. Никой не споменава за демографския проблем на Русия. В страната има 47 милиона пенсионери. Все по-малко хора плащат пенсииони осигурителни вноски. Населението застарява. В Русия се раждат малко деца. От 2005 година насам, средната продължителност на живота се е увеличила със седем години. През 2012 година президентът Путин увеличи пенсиите с 40 процента, а това затормозява държавната хазна. Москва внася в пенсионната каса 45 милиарда евро годишно. И тази пенсионна система може да бъда финансирана само ако цените на петрола и природния газ са високи. Лошото е, че повечето руснаци изобщо не мислят сами да се погрижат за старините си. Както и по съветско време, те се осланят на държавата. Независимо от това как ще завърши Световното първенство по футбол, Кремъл няма да може дълго да игнорира съпротивата срещу повишаването на пенсионната възраст.

Източник: Дойче веле

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

През юни Русия посреща хиляди гости от чужбина. Руснаците са наясно с това и масово дават жилищата си под наем, надявайки се да направ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com