Виктор Орбан – обичаният и мразеният

4086
Виктор Орбан – обичаният и мразеният
Снимка: Getty Images/Guliver

В Унгария има символичен брой бежанци, но премиерът Орбан не спира да громи мигрантите и да твърди, че са „троянският кон, чрез който навлиза тероризъм“. За мнозина консервативни политици той е пример за подражание.

Виктор Орбан обича ясните думи и не иска бежанци в Европа. Показателно е негово патетично изявление за европейската миграционна политика от есента на 2015 година: "Всеки европейски политик, който дава надежди на пришълците за по-добър живот и ги окуражава да изоставят всичко и да поемат към Европа, рискувайки живота си, е безотговорен. Ако Европа не си възвърне здравия разум, ще загине в една съдбовна битка".

Виктор Орбан изрече тези думи в апогея на бежанската криза през септември 2015 година. В същото време разпореди да бъде издигната телена ограда по унгарската граница. Неговата цел бе да държи бежанците далеч от Унгария. От този момент нататък Орбан се прочу в Европа като човек, който води изключително твърд и конфронтационен курс в миграционната политика.

Подстрекателят

Унгария с нов проектозакон, криминализиращ помощта на мигранти

Унгарското правителство разработва нов проектозакон, който да криминализира действията на тези, които помагат на незаконни мигранти, тъ...

Повечето унгарци не бяха изненадани от неговите думи. Виктор Орбан е съосновател и председател на партията ФИДЕС и управлява Унгария от 2010 година насам. От 1998 до 2002 година той също беше министър-председател на Унгария. А един от стълбовете на неговата политика е суровия курс срещу миграцията. В началото на политическата си кариера Орбан минаваше за либерал, но сега предупреждава за "опасностите", които създават бежанците в Европа. Миграцията за него се е превърнала в "троянски кон на тероризма". Той иска да запази етническата структура на Унгария непроменена и говори срещу „смесването на народностите“.

Орбан категорично отхвърля и предложенията за по-справедливо разпределяне на бежанците в Европа. В рамките на европейската политика Унгария трябваше да приеме 1.300 бежанци, но досега не е допуснала на своя територия нито един. Масовите протести, жалби и дори заведената процедура срещу Унгария за нарушаване на европейските договори, не промениха нищо в това отношение.

Виктор Орбан и неговата партия жънат постоянни вътрешнополитически успехи с тази политика. На 8 април в Унгария се проведоха парламентарни избори, спечелени отново категорично от ФИДЕС. Съюзът между ФИДЕС и Християндемократическата народна партия спечели почти две трети мнозинство в унгарския парламент.

Пример за подражание и сред консерваторите в Германия

Изглежда, че стратегията на Орбан носи успехи не само в Унгария. Политици от левия партиен сектор критикуват остро унгарския премиер, но тезите му срещат одобрението на консервативните политици в Европа, включително и в Германия. През миналите години Орбан беше чест гост на конференциите на ХСС в Бавария. А председателят на ХСС Хорст Зеехофер през октомври 2016 се обърна към него с думите: "Скъпи Виктор". Самият Орбан описва своето отношение към ХСС като "уникално братство по оръжие".

Орбан: Унгария ще защитава традиционните семейства и ще спре демографския спад

Унгарското правителство ще вземе мерки, за да спре демографския спад, а след това и да обърне тенденцията до 2030 година, заяви премиер...

Между реториката на Орбан срещу бежанците и реалностите в повечето европейски страни има огромно разминаване. В 28-те страни-членки на ЕС с над 500 милиона жители през декември миналата година са били регистрирани близо 2,3 милиона бежанци.

Това отговаря на 0,45 процента от общото население. А в Унгария този процент е значително по-нисък. В създадените от Орбан транзитни зони по границата със Сърбия са подслонени няколкостотин души. По официални данни, през 2017 година в Унгария са били подадени 3.350 молби за убежище – повечето от които са на хора от Афганистан, Ирак и Сирия. Едва 1.000 от тях са получили субсидиарна защита – т.е. само право на временен престой.

Малък проблем - голяма реторика

Само 100 молби за убежище са получили положителен отговор. Тези хора получават право на пребиваване в страната и подсигурени медицински грижи. Те имат право да останат в продължение на един месец в бежански приют, след което обаче трябва сами да се грижат за прехраната си. На всеки 10.000 души население в Унгария в момента се падат по шестима бежанци. Само за сравнение: в Германия на всеки 10.000 души се падат по 117 бежанци. Въпреки малкия брой на бежанците в Унгария миграционната политика ще играе съществена роля и по време на официалното посещение на Орбан в Берлин. Унгарският премиер не одобрява политическата линия на Ангела Меркел. На пресконференция в Брюксел през 2017 година той заяви, че "бежанците не са европейски, а германски проблем" – макар да е повече от ясно, че това се разминава с действителността.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com