Словакия: Мръсната битка за нивите

4531
Словакия: Мръсната битка за нивите
Снимка: БГНЕС

Преките аграрни субсидии на ЕС привличат различни мафиотски структури в Източна Словакия. Те рекетират фермерите и ги изтласкват от земите им. Един от засегнатите разказва.

Франтишек Оравец винаги е искал да бъде фермер – също като баща си и дядо си. 47-годишният мъж има голямо стопанство  в Югоизточна Словакия с общо 2.900 хектара земя. Една част от нея е негова собственост, а друга е взета под аренда. Стопанството си е изграждал в продължение на две и половина десетилетия. Но от близо три години насам Оравец не е садил нищо, нито пък е прибирал реколта.

Вместо това преглежда документи, чете писма от адвокати и се влачи по съдилищата. Показва и една снимка, на която е с окървавено лице и счупен нос, след като бил пребит на собствената си нива. „Те искаха да ми отнемат земята. Нима това е възможно да се случи в правова държава от ЕС?!“, казва фермерът възмутено.

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

През юни Русия посреща хиляди гости от чужбина. Руснаците са наясно с това и масово дават жилищата си под наем, надявайки се да направ...

Как се краде земя в наши дни

Оравец принадлежи към група от двадесетина дребни и средни фермери, станали жертва на модерните форми на грабеж на земя. Криминални мрежи от местни политици и фирми придобиват собствеността върху селскостопанските площи чрез юридически трикове и после прибират парите от преките аграрни субсидии на ЕС. Пролуки в закона и вратички в словашките разпоредби за разпределяне на аграрните субсидии улесняват въпросните мафиотски структури. Властите също играят определена роля в една страна, в която добрите връзки с политическия елит са от решаващо значение.

Проблемите на Франтишек Оравец започват през 2015 година. Неизвестна аграрна фирма внезапно започнала да обработва 700 хектара от неговите собствени площи, част от които пустеели. Когато се обърнал за помощ към властите, фирмата представила фалшиви договори за аренда, а от полицията му заявили, че не могат да направят нищо, защото случаят трябвало да се изясни пред съда. Франтишек Оравец казва, че същата фирма е представила фалшивите договори за аренда и пред словашката Служба за разпределяне на европейските аграрни субсидии. В резултат на това службата спряла всички субсидии за фермера. От три години се точи съдебната разправия по въпроса.

Междувременно Оравец успял да си издейства съдебно решение, което потвърждава собствеността му върху селскостопанските площи, но съдебното му ходене по мъките продължава и до ден-днешен. През септември 2016 година той направил опит да заснеме с мобилния си телефон незаконната обработка на земите, което имало драматични последици. Оравец бил брутално пребит. Нападателите му нанасят рани по гърба и по лицето. Носът му бил счупен.

Никой не смее да се оплаква

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Много често по плажовете около Палма де Майорка се издигат червени флагове и при спокойно море. Причината за това е малко известна. И ...

Фирмата, с която спори Франтишек Оравец за земите си се казва ESIN Group и се занимава с какво ли не – от търговия на недвижими имоти през изграждане на електроцентрали и производство на бетон, та чак до селско стопанство. Фирмата отказа да вземе отношение по съдебния спор с Оравец. Представителят на Службата за разпределяне на европейските аграрни субсидии също отказа да направи изявление по случая пред Дойче Веле. Франтишек Оравец е само един от известните до момента двайсетина случая на измамени фермери в Източна Словакия, които се осмелиха да разкажат за случилото се пред медиите. Никой не знае истинския брой на засегнатите от подобни далавери, защото малцина се осмеляват да говорят открито за измамите. Регионалните медии само от време на време съобщават за подобни истории, включително и защото се опасяват да не бъдат дадени под съд и съсипани финансово.

Едва убийството на разследващия журналист Ян Куцияк в края на февруари стана повод политическите корупционни афери и организираната престъпност да станат достояние на словашката общественост. Така стана и по повод т.нар. аграрни скандали. Междувременно дори главният прокурор Яромир Чижнар призна, че в Източна Словакия действа аграрна мафия от местни политици и фирми, които с помощта на корумпирани чиновници отнемат земите на фермерите и прибират парите от преките аграрни субсидии на ЕС. 

Като в Дивия запад

През последните месеци словашкият президент Андрей Киска на няколко пъти призова правителството и отговорните власти да решат проблемите на фермерите. В края на миналата седмица той прие делегация на ощетени фермери, които в знак на протест бяха блокирали с трактори движението в столицата Братислава. Министърката на селското стопанство Габриела Матечна обаче отказа да приеме протестиращите фермери. Все пак беше назначена разследваща комисия, която да разгледа съмнителните случаи. Фермерите обаче смятат, че само ги залъгват. На подобно мнение е и Франтишек Оравец. Завладяло го е чувство за безпомощност. Споделя, че все още получава заплахи и казва, че в Словакия е твърде лесно да се фалшифицират договорите за аренда, с което да се предизвикат дълголетни съдебни разправии. Оравец казва, че вече е бил принуден да продаде част от земите си, за да плати адвокатските и съдебните разходи. Младият фермер е загубил доверие в словашката държава. „Това тук не е правова държава. Ситуацията е същата, като в Америка преди 300 години. Пристига някой, забива колче в земята и казва: Тази земя вече е моя!“.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...