Къде по колко пари получават бежанците?

3083
Къде по колко пари получават бежанците?
Снимка: Getty Images/Guliver

В Германия кандидатите за убежище получават до 345 евро на месец. Така страната се нарежда на едно от първите места по този показател. Но колко точно дават другите? Ето кратък обзор, обхващащ осем европейски страни:

Европейското право за предоставяне на убежище задължава страните-членки на ЕС не само да гарантират честна процедура по предоставянето на убежище. То предписва и минималните хуманитарни и социални стандарти за осигуряване на прехраната и подслона на кандидатите за убежище. Тези стандарти включват "прехраната, както и грижите за физическото и психическо здраве на мигрантите". В различните страни от ЕС "услугите, които трябва да гарантират адекватен жизнен стандарт", все пак се различават. В някои страни бежанците получават определена сума пари, а другаде - ваучери за определени магазини.

Германия

Бежанците в Германия получават на човек максимално по 354 евро на месец. Това са 70 евро по-малко от сумата, която получават дълготрайно безработните германци - т.нар. помощи Харц 4. Право на тази финансова помощ за бежанци имат онези, които живеят в частна квартира. В някои случаи част от тези 354 евро се изплащат под формата на ваучери. В държавните общи бежански приюти се изплащат максимално 135 евро месечно на човек - под формата на пари в брой или ваучери. Право на нормалните социални помощи имат само онези, които вече са получили бежански статут.

Италия

Докато бъде взето решение по молбата за убежище, подадена от даден кандидат, италианската държава е длъжна да се грижи за подслона на бежанците. Те имат право на храна, облекло и хигиенни артикули. Два месеца след подаването на молба за убежище бежанците имат право да работят. Настанените в приют безработни бежанци получават 75 евро на месец, т.е. 2,50 евро на ден. Финансовите помощи са обвързани с престоя в приютите.

Швеция

Бежанците, които имат възможност сами да осигуряват прехраната си, би трябвало да плащат сами и подслона си. Тези, които не могат да си го позволят, биват настанявани безплатно в бежански приюти. Всеки бежанец, живеещ в приют, получава около 70 евро джобни на месец. За всяко дете се прибавят по 55 евро. Бежанците, които живеят извън държавните бежански приюти, получават около 225 евро на месец, които трябва да стигнат за храна, облекло, лекарства, развлечения. В тази сума не е включен наем за жилище. Когато бежанците получат право на убежище и разрешително за работа, са длъжни сами да се грижат за подслона си. Само за сравнение: един пълнолетен швед, който е зависим от социални услуги, получава 394 евро на месец.

Франция

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Много често по плажовете около Палма де Майорка се издигат червени флагове и при спокойно море. Причината за това е малко известна. И ...

От 2015 година насам всички търсещи убежище във Франция получават по 204 евро на месец. Всеки друг член от същото домакинство получава допълнително 102 евро за прехраната си. Така например четиричленно семейство получава месечно 408 евро. Сумата се преизчислява годишно и се напасва към нивото на инфлация. Бежанците, които откажат настаняване в държавен бежански приют, нямат право на социални помощи. В повечето случаи бежанците получават специална кредитна карта и не е необходимо да имат банкова сметка.

Великобритания

Бежанците във Великобритания нямат право на избор на подслона си. Държавата ги настанява в някой бежански приют и плаща по 170 евро на човек за прехрана, облекло и хигиенни артикули. Жените с деца под три години и бременните получават допълнително по 13 евро на месец. Търсещите убежище във Великобритания нямат право да работят. В замяна на това достъпът до националната здравна система и до държавните училища е безплатен.

Испания

Приемът и интеграцията на търсещите убежище в Испания са разделени на три фази, всяка от които трае шест месеца. В първата фаза бежанците живеят в общи приюти с прехрана и получават месечно около 50 евро джобни. За всяко дете бежанецът получава допълнително по 19 евро. Държавата възстановява разходите на бежанците за градския транспорт, медицинското обслужване, езиковите курсове и разходите за писмени преводи - но само срещу представяне на квитанция. Във втората фаза бежанците живеят в частни квартири. Държавата поема разходите за наем и отпуска между 300 и 500 евро на месец - в зависимост от семейното положение. В третата фаза бежанците могат да работят и получават социални помощи само в тежки случаи.

Тайните на севернокорейската икономика

По-лесно е да се проникне в тайните на Ватикана, отколкото да се съберат данни за икономиката на Северна Корея. От 1960-те години наса...

Австрия

Бежанците могат да се настанят в предоставените от държавата бежански приюти. В случай че за тях се полагат пълни грижи, те получават само джобни пари в размер на 40 евро. Когато живеят в приют, в който трябва да пазаруват и готвят сами, те получават допълнително между 150 и 200 евро на месец. В някои провинции ставката за деца е намалена на 100 евро. За облекло бежанците получават до 150 евро на година, в повечето случаи като ваучер за строго определени магазини. Учениците получават до 200 евро годишно за учебни помагала - също под формата на ваучери. Тези, които се настанят в частна квартира, получават между 320 и 365 евро месечно на човек от държавата, като в тази сума е включен и наемът.

Гърция

Отговорността за бежанците в Гърция си делят две организации - Националният център за социални услуги и Върховният комисариат за бежанците към ООН. Те се грижат за основните потребности на бежанците и за медицинското им обслужване. Бежанците, които живеят в държавен бежански приют, получават месечно по 90 евро джобни на човек. Понякога тази сума се изплаща под формата на ваучери. При семействата сумата е малко по-различна: седемчленно семейство например, което живее в частна квартира, получава общо до 550 евро на месец.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...