Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

3579
Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?
Снимка: Getty Images/Guliver

Не само Фолксваген, Ауди и Порше са хитрували и мамили от години. А сега всички се правят на „ни лук яли, ни лук мирисали“. Арестът на Руперт Щадлер е само началото. Повече от ясно е, че скоро ще го последват и други.

Който познава Руперт Щадлер едва ли може да си представи в каква ситуация се намира той сега: самоувереният и интелигентен топ-мениджър, притежаващ изключителен дар слово, изглеждаше крайно смутен и безличен пред съдийката в Мюнхен, наложила му мярката за неотклонение „задържане под стража“. Решението беше обосновано с опасността Щадлер да се опита да прикрие следи.

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

След Първата световна война германската марка се обезценява толкова много, че хората започват да използват банкнотите като тапети. Нещ...

Случващото се с шефа на Ауди е последната засега кулминационна точка в един фарс: в пълния провал на германската автомобилна промишленост да се справи със скандала за манипулираните данни на отработените газове. Не само Фолксваген и неговите дъщерни фирми Ауди и Порше са мамили властите и обществеността - правили са го също Даймлер и БМВ. Всички са хитрували и са заблуждавали. Включително днес, близо три години след избухването на скандала, в колите все още се намира нелегалният софтуер. Що за безобразие е това! Дори само поради тази причина ръководните мениджъри на въпросните компании е редно да си подадат оставките.

Ни чул, ни видял?

Вярно е, че тези мениджъри изведоха германската автомобилна промишленост до водещите позиции в света, осигуриха високоплатени работни места и рекордни печалби. Но това не им дава право да вършат каквото си пожелаят. Всички те сега твърдят в един глас, че не са знаели какво се е случвало в развойните отдели на собствените им автомобилни фирми. Но тогава трябва да се запитаме кой всъщност управлява тези компании и чия е отговорността за случилото се?

Примерът с концерна Фолксваген показва нагледно какви вътрешни механизми за контрол съществуват в тези концерни: след недоброволната оставка на Мартин Винтеркорн Фолксваген беше поет от тогавашния шеф на Порше Матиас Мюлер, който пък след това беше наследен от шефа на бранда на Фолксваген Херберт Дийс. И тримата сега са разследвани за пазарни манипулации и измама. И никак не е изненадващо, че в тяхната компания се намира и шефът на надзорниците на най-големия автомобилен производител в света Ханс Дитер Пьоч, който също е разследван от прокуратурата.

Шокиращи разкази от Мосул

Млади хора доброволно издирват трупове из разрушения Мосул. Там мъртъвците са навсякъде - дори и година след прогонването на ИД от ир...

По всичко личи, че много от висшите германски автомобилни мениджъри този път ще трябва да прекарат летния си отпуск у дома - между Алпите и Балтийско море. И доста ще трябва да си помислят преди да предприемат следващата си презокеанска командировка – прекалено голям е страхът им, че могат да бъдат задържани още на влизане в САЩ.

Истината трябва да излезе наяве

И понеже рибата се вмирисва откъм главата, е крайно време автомобилните босове да си понесат последствията. Истината трябва да излезе наяве. Арестуването на Руперт Щадлер и наложената на Фолксваген глоба от един милиард евро показват, че за две години прокуратурата явно е събрала достатъчно уличаващ материал. И сега въпросът е само: Кой ще е следващият арестуван?

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Венецуела: Когато парите не струват пукната пара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...