И Европейската инвестиционна банка ще подпомогне възстановяването на Украйна

1318
И Европейската инвестиционна банка ще подпомогне възстановяването на Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Украйна и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха меморандум за отпускане на 840 млн. евро за изпълнение на приоритетни проекти през 2023 г. за възстановяване на инфраструктурата на нападнатата от Русия страна. Това съобщи украинският вицепремиер по въпросите на възстановяването Олександър Кубраков.

"След пълномащабното нахлуване на Руската федерация Европейската инвестиционна банка отпусна 1,7 млрд. евро спешна помощ за Украйна. Тези средства бяха насочени към нуждите на държавния бюджет и в подкрепа на украинската икономика. Днес ние разширяваме сътрудничеството си в областта на възстановяването на Украйна. Ще работим заедно по редица проекти, насочени към възстановяване на общинската и транспортната инфраструктура, подобряване на енергийната ефективност", каза Кубраков, цитиран от "Укринформ".

Проектите са свързани по-конкретно с енергийната ефективност на обществените сгради, водоснабдителната и канализационната инфраструктура, транспортните мрежи и градския обществен транспорт.

Гергана Беремска е новата кандидатура за борда на ЕИБ

Очаква се досегашният директор на дирекция "Международни финансови институции" Гергана Беремска да е новото предложение на министър Асе...

Освен това меморандумът предвижда сътрудничество между Украйна и ЕИБ при използването на специален фонд на банката - "ЕС за Украйна", заеми за проекти в Украйна с подкрепата на гаранции от Европейския фонд за устойчиво развитие плюс (ЕФУР+), изпълнение и прилагане на пакет за техническа и консултантска помощ на стойност около 100 млн. евро. ЕИБ ще финансира развитието на цифровата трансформация и укрепването на киберсигурността.

Европейската инвестиционна банка е един от най-големите кредитори на Украйна. Днес портфейлът от проекти, изпълнявани от ЕИБ с украинския държавен, комунален и бизнес сектор, възлиза на повече от 7 млрд. евро.

Вчера Европейският съюз обяви, че ще отпусне 50 млрд. евро на Украйна за следващите 4 години. Целта е да се осигури предвидимо финансиране по пътя на страната към ЕС.

България обеща да помогне на Украйна при възстановяването ѝ

България е готова да помогне на Украйна при възстановяването на инфраструктурата и икономиката ѝ. Това каза служебният министър на въ...

Днес Великобритания обяви мащабен финансов пакет за Киев, включващ гаранции по заеми от Световната банка в размер на 3 милиарда долара. Целта е да се подкрепи икономическата стабилност на нападнатата от Русия страна чрез отблокиране на заеми.

САЩ също се включиха: САЩ обещаха нова голяма помощ за възстановяването на Украйна (ВИДЕО)

Зам.-ръководителят на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски – Ростислав Шурма, вече обяви какъв е планът на Киев за получаване на финансиране от партньорите: Украйна търси 40 милиарда долара за "Зелен план Маршал"

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара, което е три пъти повече от брутния вътрешен продукт на страната. След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. външните спонсори на Киев са налели 59 млрд. долара в Украйна за финансиране на нуждите ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com