Украйна търси 40 милиарда долара за "Зелен план Маршал"

5095
Украйна търси 40 милиарда долара за "Зелен план Маршал"
Снимка: Telegram

Украйна, все още разкъсвана от подпалената от диктатора Владимир Путин война, иска да получи до 40 млрд. долара за финансиране на първата част от "Зелен план Маршал" за възстановяване на икономиката си. Това обяви Ростислав Шурма - заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, пред "Ройтерс".

На двудневна среща, която започва в Лондон в сряда и на която Украйна и Великобритания са съорганизатори, политици и финансисти ще обсъдят проблемите на нападнатата страна с краткосрочното финансиране, ще разгледат и дългосрочните усилия за възстановяване.

Какви поуки може да извлече Киев от проблемите в контраофанзивата?

Началото на дългоочакваната украинска контраофанзива срещу Русия изглежда до момента не носи забележителен успех за Киев. В п...

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара, което е три пъти повече от брутния вътрешен продукт на страната. След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. външните спонсори са налели 59 млрд. долара в Украйна за финансиране на нуждите ѝ.

Като се осигури цифрата от 40 млрд. долара за началната фаза на възстановяването, първият фокус ще бъде върху стоманодобивната промишленост, каза Шурма. През 2021 г. секторът е допринесъл за около 10% от украинския БВП, за една трета от приходите от износ и е осигурил заетост на около 600 000 души. На него се падат и 15% от въглеродните емисии на страната. Сега Шурма заяви пред "Ройтерс", че има възможност да се изгради индустрия, задвижвана от възобновяема енергия.

"Ако трябва да възстановяваш, логично е да го правиш в съответствие с новите зелени технологии. Нашата визия е да изградим зелена стоманодобивна промишленост в Украйна с капацитет 50 млн. тона", каза той.

Това би позволило на страната да се превърне в най-евтиния доставчик на екологична стомана в света и да окаже основна подкрепа на усилията на Европа за декарбонизация, стимулирани от инвестициите в нови вятърни, слънчеви, ядрени и водни електроцентрали.

Много от повредените стоманодобивни заводи в Украйна са построени на места, които са подходящи за използване на въглища като източник на енергия, но сега украинците могат да строят по-близо до находищата на желязна руда и далеч от региона на Донбас, каза Шурма.

План "Маршал" за Украйна: Възможен ли е и кой колко пари би отпуснал на Киев?

Лидерите на Европейския съюз и Германия започнаха мащабна подготовка за План „Маршал“ за възстановяването на Украйна &ndash...

За да подпомогне набирането на първоначално финансиране в размер на 20-40 млрд. долара, Украйна планира коалиция от заинтересовани страни от промишлеността, публичния и частния сектор да разработи плана, включително да извърши първоначална работа по определяне на обхвата на проектите.

Подготвителните работи вероятно ще отнемат година и половина, въпреки че "ако бъдем реалисти, действителното строителство ще започне едва след края на войната", каза Шурма.

Британският премиер Риши Сунак ще каже на световните инвеститори и британския бизнес по време на конференцията да засилят подкрепата си за Украйна, съобщиха от кабинета му в събота. "Храбростта на Украйна на бойното поле трябва да бъде съчетана с визията на частния сектор, който да помогне на страната да се възстанови и да се съвземе", ще заяви той.

Шурма добави, че финансирането на възстановяването ще бъде смесица от отпускане на средства от: агенции за експортно кредитиране в други държави; финансиране на преференциални цени, предоставено от Украинския фонд за развитие, който той създава заедно с управителя на активи BlackRock; собствен капитал на оперативните компании; финансиране от ЕС за преходния период и заеми от частния сектор.

Управляващият директор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Матео Патроне заяви, че е от решаващо значение да се постави акцент върху необходимостта от участие на частния сектор на конференцията в Лондон, като добави, че това не може да бъде направено само от публичния сектор.

Украинските загуби в контраофанзивата: Путин говори едно, Киев и съюзниците му - друго (ВИДЕО)

Дотук Украйна е загубила по-малко от 10% от доставената от Запада военна техника в боевете от започналата вече контраофанзива. Освен то...

В четвъртък американски законодатели от Републиканската и Демократическата партия внесоха законопроект, който ще улесни финансирането на борбата на Украйна срещу Русия чрез използване на конфискувани и замразени руски активи.

Въпреки че разкъсаната от войната икономика е по-устойчива от очакваното, "вероятно ще е необходима гаранция за сигурност от страна на НАТО, за да се възстанови с участието на частния сектор", смятат икономисти от JPMorgan.

ОЩЕ: България обеща да помогне на Украйна при възстановяването ѝ

На заглавната снимка: Заводът "Азовстал" в разрушения вече Мариупол

Първите милиони на руски олигарх отиват за Украйна - САЩ оторизираха трансфер

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд одобри първия трансфер на конфискувани руски активи към Украйна, предаде Ройтерс. Активите ще бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com