Кралят е мъртъв, да живее Краля (ВИДЕО)

4423
Кралят е мъртъв, да живее Краля (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

“Кралят е мъртъв, да живее кралят“ е традиционен израз в доста държави и се използва, когато на трона в дадена страна се възкачва нов монарх. Произходът му датира от далечната 1422 година, когато след смъртта на Шарл VI Обичания на френския трон сяда синът му Шарл VII Победителя. Така се ражда този израз, който в днешния ден звучи много на място, след като суперзвездата на НБА ЛеБрон Джеймс се възкачи на трона в Лигата, чупейки рекорда на Карийм Абдул-Джабар за най-много отбелязани точки в историята.

Краля, както наричат от самото начало на кариерата му, Джеймс отбеляза 38 точки при загубата на Лос Анджелис Лейкърс от Оклахома Сити Тъндър и по този начин вече има 38 390 – с три повече от легендата Абдул-Джабар. Всички фенове на баскетбола по света очакваха с нетърпение срещата. Имаше билети, които се продаваха по 75 хиляди долара. Разбира се, цялата зала бе разпродадена. Хора като Флойд Мейуедър, Джей Зи, Дензел Уошингтън бяха само част от звездите седнали около паркета, за да станат свидетели на този исторически момент. Там бе и самият Карийм Абдул-Джабар.

И ЛеБрон отново не ги разочарова. Въпреки, че вече е на 38 години, кара 20-ия си сезон в Лигата на извънземните, Джеймс сякаш няма никакво намерение да дърпа ръчната. Той знаеше, че всички хора по трибуните и пред телевизорите чакат точно това – да вкара поне 36 точки, за да счупи 40-годишния рекорд на легендарния център на Лейкърс. Краля го направи и то 10 секунди преди края на третата четвърт, когато след страхотно обръщане и стрелба с изтегляне порази за пореден път коша на Тъндър. И по този начин той вкара своята точка №38 388 и детронира краля, за да се възкачи той на този трон на величието.

Феновете на баскетбола често спорят кой е най-великият в историята. Едни казват Бил Ръсел, други Уилт Чембърлейн, Майкъл Джордан, Коби Брайънт. Всеки един от тях е записал името си със златни букви в историята на един от най-обичаните спортове по света и е оставил следа в развитието на играта. Истината е обаче, че ЛеБрон Джеймс демонстрира, че има необходимото, за да се бори за титлата „Най-велик играч“. Защото самият факт, че вече 20 години играе на това ниво е просто изумителен. През този период баскетболът се промени драстично от времето на Джордан, да не говорим за това на Ръсел или Чембърлейн.

Фактът, че ЛеБрон е №1 по отбелязани точки в историята, както и че е в Топ 10 на почти всички други статистически категории – асистенции, откраднати топки, изиграни мачове, победи и т.н, го прави основен кандидат за титлата G.O.A.T (Най-великият за всички времена). Защото всеки един от по-горе изброените бе добър в едно или две неща, докато Краля показа, че е комплексен играч, човек, който освен да бележи може и да подава, да се бори, да печели.

Кралят е мъртъв, да живее Краля!

Автор: Бойко Димитров

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

57 дни до ЕВРО 2024: Група C - Фаворит, аутсайдер и два непредвидими динамита

Удар по Байерн: Фаворит за заместник на Тухел остава начело на Германия

Олимпиакос е на 1/2-финал след дузпи! Млад вратар съкруши Фенербахче (ВИДЕО)

Десподов е аут от европейските турнири, световен шампион отново вбеси фенове (ВИДЕО)

Ливърпул и Милан са аут от Лига Европа, Леверкузен мечтае за требъл (ВИДЕО)

Петкратен шампион на Германия вади милиони за нападател на Лудогорец

Прозяващият се Анчелоти към Белингам: Излез на терена и ме развълнувай

Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com