Най-опасните болести по краставиците след неправилно поливане

8785
Най-опасните болести по краставиците след неправилно поливане
Снимка: iStock

Краставиците са зеленчукова култура, която се развива добре при различни климатични условия. Селекционерите са се погрижили за това, създавайки подходящи и разнообразни сортове и хибриди. За предпазване от заболявания е добре да се познават добре правилата за поливане и профилактика. Известно е, че умереното отстраняване на засегнатите листа не е фатално за развитието на растенията.

Краставиците са светлолюбива култура, която плододава най-добре в топла и умерено влажна среда. Те се нуждаят от леко кисела, добре дренирана и богата на органични вещества почва. Добре угнилият компост и наситнената коприва, поставени в ямките при засаждане на растенията или засяване на семената са добро начало за успешен старт.

Ето как може удължите плододаването на краставиците

Поливането е това, към което краставиците са много взискателни. Не е изненадващо, като се има предвид, че тези зеленчуци се състоят предимно от вода. Когато почвата се поддържа влажна, но не прекалено мокра, краставиците ще дават сочни, хрупкави и здрави плодове. Правилното поливане е в състояние да предотврати някои сериозни заболявания по краставиците.

Напръскайте краставиците с това и ще ги спасите от листни въшки

Алтернария по краставиците – петна като мишени

Алтернарията е сред основните гъбични заболявания и засяга и други представители на сем. Тиквови. Първите признаци на инфекцията обикновено се появяват на по-старите листа – малки кафяви петна с жълти контури и пръстеновидна форма.

С напредване на болестта те придобиват неправилна форма, а в центъра им се появяват малки петна, приличащи на мишена.

Заболяването е сериозно, особено ако се остави без надзор. Петната се разрастват и се сливат, листата стават кафяви, свиват се и умират.

Загубата на листа означава, че растенията не могат да фотосинтезират ефективно. Това ще се отрази негативно върху количеството на завръзите от една страна, а от друга – липсата на листа излага плодовете на пряка слънчева светлина, което често води до изгаряне.

Алтернарията процъфтява във влажна среда и се разпространява от вятъра и водните пръски. Най-сериозната характеристика на болестта е способността и да оцелява, презимувайки в почвата и върху растителните остатъци.

Разтворът, който ще накара краставиците да цъфтят и връзват като луди

Алтернарията може да се предотврати, като се спазват правилата за добра градинска хигиена и поливане. Растителните остатъци от старите растения и новозаразени листа и стъбла трябва да се отстраняват своевременно от участъка, а краставиците да се пръскат с подходящ фунгицид.

Подходящо е капковото поливане на растенията, за да се предотврати преовлажняване и пръскане на листата, а това са сериозни причини за появата и развитието на заболяването.

Домашно приготвен разтвор от сода и ябълков оцет се използва само като превантивно средство, както и на много ранен стадий на заболяването.

Силно заразените растения се изскубват и унищожават, а почвата се обработва или заменя с нова, когато се отглеждат в оранжерия, за да не се предаде патогенът на следващата култура.

Антракноза по листата и плодовете

Болестта се проявява като възникване на изгорели петна по листата и плодовете. Тя е другото гъбично заболяване, обичащо излишната влага, но много по-разрушително от алтернарията.

Патогенът процъфтява във влажни условия и се разпространява при продължителни валежи или прекомерно поливане.

Първите симптоми се появяват на листата – малки жълти или кафяви воднисти петна, които се разрастват с обостряне на заболяването. С времето петната потъмняват и хлътват. Накрая всички листа се покриват с гъбички и окапват.

Сериозното при антракнозата е това, че засяга не само стъблата, но и плодовете, както и новите издънки. Върху плодовете, поразени от болестта се появяват вдлъбнати петна – черни с розов център, пълен с клъстери от спори на антракнозата.

Най-добрият начин за справяне с болестта е отглеждане на устойчиви сортове и капково напояване. Това ще запази долните листа сухи, което е също много важно.

Тежкото разпространение на инфекцията води до пълно унищожаване на растенията и загуба на реколта.

Участъкът не бива да се превръща във влажно блато, а сеитбооборотът да се спазва, като културите се редуват задължително на всеки три години.

Брашнеста мана

Брашнестата мана е третият любител на постоянните водни процедури върху листата. Заболяването е гъбично и се причинява от гъбичката Podosphaera xanthii, засягаща широк спектър от растения – зеленчуци, плодове и цветя.

С това подхранване доматите няма да се развалят в жегата

Защитете реколтата си, без да използвате химикали. Представяме ви списък с най-ефективните природни средства.  Средство 1 –...

Подобно на повечето гъбични заболявания, брашнестата мана процъфтява във влажна среда и най-често се проявява като резултат от неправилно поливане.

Най-напред по повърхността на листата се появяват малки жълти петна. С прогресиране на заболяването петната се увеличават и стават бели, като обхващат всички листа, а понякога и стъблата, отслабвайки ги значително.

Домашно средство срещу брашнеста мана е сода за хляб, разтворена във хладка вода и мек сапун. То не само помага срещу болестта, но предотвратява повторната и поява.

Превантивните мерки са: добра хигиена в градината, разполагане на растенията върху вертикални опори и предпазване на листата от мокрене.

Правилното поливане на краставиците ще ги предпази от тези заболявания и ще допринесе за по-добра реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com