Тайната, с която опитните лозари спасяват гроздето от осите

32159
Тайната, с която опитните лозари спасяват гроздето от осите
Снимка: Marc Benedetti / Pixabay

Осите помагат за опрашването на цветята и контрола на насекомите, но бързо могат да се превърнат в нежелани гости, когато са близо до дома или градината. Те са упорити, а освен това са опасни за хората с алергии. Ако около вас има гнездо на оси, вероятно се чудите как може да се справите с тях и да предотвратите завръщането им. Предлагаме ви 5 лесни метода за прогонване на осите и избягване на техните бъдещи посещения.

1. Разтвори за пръскане

Етерично масло от мента

Осите не понасят аромата на ментата, затова може да използвате разтвор с етеричен екстракт. Ако вече се е сформирало гнездо, напръскайте със смес от 1 супена лъжица ментово масло и 500 милилитра вода. Опитайте да покриете цялото гнездо с течността. Може да добавите 2 супени лъжици течен сапун, за да може разтвора да се задържи по-лесно върху повърхността. Ако има определено място, откъдето осите влизат в дома ви, напръскайте зоната с масло от мента, за да ги отблъснете.

Сминдух – лечебни свойства

Сапунена вода

Това е един от класическите методи за справяне с оси. Пригответе разтвор от 1-2 супени лъжици течен сапун и 250 милилитра гореща вода. Със сместа може да пръскате осите или цялото гнездо, но е добре да го направите вечер.

2. Капани

Капан от бутилка

Лесно може да направите капан за оси от голяма бутилка за безалкохолно. Срежете я на две, след което вземете горната част и я обърнете с гърлото надолу. Поставете я в долната половина, като ги прикрепите една към друга с тиксо. На дъното на капана сложете вода със захар или сладка напитка. По повърхността, водеща към гърлото, нанесете малко олио, за да бъде по-хлъзгава. Накрая закачете капана на място, откъдето осите често минават. Примамени от сладкия аромат, те влизат в капана, но не могат да се върнат обратно.

Капан с лепило

В ранния стадий на заселване популацията на осите е малка и може да я контролирате с помощта на лепящи ленти или листи. Закачете ги близо до гнездото или върху хоризонтални повърхности, където обикновено кацат.

3. Инсектициди

Може да използвате и конвенционален препарат против оси, като обърнете внимание в каква пропорция е нужно да се разтвори и колко често трябва да се прилага. Когато използвате върху гнездото, е препоръчително е да го направите вечер, защото тогава те са по-малко активни.

4. Подземни гнезда

Ако осите са си направили гнездо в земята, наблюдавайте къде са местата, които използват за вход. През нощта пригответе кана с вряла вода и залейте изходите. След това затрупайте с пръст. Добре е да носите дрехи, които ви покриват и могат да ви предпазят от ужилване.

Направете това с лука като го извадите и ще издържи до другото лято

Забелязвали ли сте някога как от чесъна поникват малки зелени кълнове, а по лука се появява мухъл? Това най-вероятно се дължи на неправ...

5. Превенция

Репелент от цветя

Ароматът на някои растения отблъсква осите, затова може да ги разположите стратегически в градината и на прозорците. Подходящи са цветя като мента, мащерка, цитронела, евкалипт, лимонена трева и пелин.

Плашило за оси и стършели

В ранното начало на лятото може да използвате плашило под формата на изкуствено гнездо. Закачете няколко такива в двора си, за да обезкуражите заселването на нови колонии от оси. Можете да ги намерите в хипермаркетите със секция за градина, както и онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

Подготовка на градината за пролетта: Ето какво да не пропускате

Ползи от подрязването в градината и на какво да се спрете през МАРТ

Може да подрежете ТЕЗИ растения през март

Засаждане на ягоди - кога, къде и как се прави, за да е богата реколтата

Грижа за божурите през пролетта - какво трябва да направите за пищен цъфтеж

Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

Лунен календар за градинари - какво да засадите от 18 до 24 март 2024

Грешки, заради които разсадът на доматите НЕ покълва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com