Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на краставици през април 2024 - кои са най-добрите дати

03 април 2024, 06:50 часа

Краставиците са една от най-популярните зеленчукови култури сред градинарите. Можете да ги отглеждате чрез разсад или да засеете семената директно в открита земя. Методът на разсад, макар и по-сложен, е по-ефективен. Кълняемостта на семената е по-висока и реколтата може да бъде прибрана много по-рано. Зеленчуците растат добре както в затворени оранжерии, така и в открити градински лехи. Ето кои са най-добрите дни за засаждането им през април, според лунния календар. 

Най-добрите дати за засаждане на краставици през април 2024 

Засаждането на краставици за разсад трябва да се извършва по време на растежа на Луната. Семената, засети по това време, ще покълнат бързо. Издънките ще пуснат здрави корени, а разсадът ще бъде здрав и силен.

За максимален ефект вземете под внимание и зодията, в която се намира Луната. Това е по-важно дори от нейната фаза. Редица знаци се считат за най-благоприятни за засаждане на краставици. Те включват Телец, Козирог, Рак, Везни, Скорпион и Риби.

Най-благоприятните дни за засаждане на краставици за разсад според лунния календар са през април 2024 г.: 10, 11 (до 15:00), 14-15, 21-23.

2 съставки, които ще спасят краставиците от мана

Времето за засяване на краставици за разсад трябва да се изчисли от датата на засаждане на разсада на постоянно място. В този момент растенията трябва да са на възраст около 20-30 дни. Ако разсадът е по-стар, може да започне естествено стареене на корените. Това се случва, защото вече нямат достатъчно място за нормално развитие. Разбира се, възрастта на разсада не е единственият показател.

За да могат краставиците бързо да се вкоренят и да се развият добре, температурата на почвата трябва да бъде най-малко +15 градуса. Температурата на въздуха може да варира от +18 до +27°C. Имайте предвид, че +14°C е минималната температура на въздуха, при която е възможно развитието и растежа на краставиците. Най-комфортната температура за отглеждане на краставици през лятото се счита за 22-26 градуса по Целзий.

Минималната температура за образуване на нови листа и плодове е +15°C. Ако температурата на въздуха падне под +20 градуса, краставиците няма да дадат плод.

Ако температурата на въздуха падне рязко след появата на първите листа на растенията, растежът на разсада ще спре, стъблото и листата ще пожълтяват и след това ще изгният. Ако ниската температура продължи няколко дни, ще започнат необратими процеси, които обикновено водят до смъртта на храстите.

Имайте предвид, че не само рязкото понижаване на температурата, но и повишаването й е опасно за краставиците. Рязкото повишаване на температурата на въздуха води до преждевременно стареене на храстите.

Знаете ли как опитните градинари използват сода при отглеждане на краставици

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес