Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асеновградчанка стана световен шампион в състезание по танци, сред 7 000 участници

30 май 2018, 10:08 часа • 5019 прочитания

Двукратна световна шампионка по танци в стиловете „Лирикъл“ и „Акробатик денс“ стана 16-годишната асеновградчанка Дилек Хаджиалиева. На финалния кръг от престижното състезание „Dance Star World Finals 2018“ в град Пореч, Хърватска, тя пребори над 7 000 участници от пет континента и се възкачи на най-горното стъпало от почетната стълба. За да достигне до финала Диди, както я наричат нейните близки и приятели, тя е участвала в първоначалните танцови квалификации („Dance Star World Tour Qualifying Competitions“), които обичайно се провеждат на различни места. Състезателите, показали най-добри резултати от конкурсите, се класират за финала „World Dance Masters“.

Стриктни съдии следят и оценяват не само цялостното изпълнение, а и техниката, сложността на хореографията и имиджа на танцьора. 16-годишната Диди се състезаваше в лига „А“, в която участваха предимно професионалисти, и съответно конкуренцията е била ожесточена. Асеновградчанката представи общо три стила - „Лирикъл“, „Акробатик денс“ (в които печели първите места) и „Опън“. Двете хореографии са поставени от 5-кратните световни шампиони Василена Шопова и Виктор Алеков.

"Българският химн не звуча в края, когато ни награждаваха, но въпреки това, когато обявиха на първо място име на танц и държава, чувството беше неописуемо. За мен беше чест да представям България. Бих искала да изкажа благодарностите си на треньорите, родителите ми и на всички други, които ме подкрепят. По принцип, не правя планове за бъдещето, но танците и актьорското майсторство са ми на сърце. Обичам всичко, което е свързано със сцена и изкуство", каза пред Actualno.com световната шампионка. Дилек Хаджиалиева ученичка в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, със специалност „Актьорство за куклен театър“.

От осем години се занимава с танци. През четири от тях е тренирала в ДФ „Косара“ в Асеновград, а от три години е част от “Ера балет”.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес