Илия, който намери раница пълна с пари и ги върна: За миг не съм си помислил да ги задържа

17108
Илия, който намери раница пълна с пари и ги върна: За миг не съм си помислил да ги задържа
Снимка: Анита Чолакова

Малко по-рано днес ви разказахме за момче, израснало в дом за сираци, което намерило детска раница с дамско портмоне. Вътре имало 3 000 евро, 1 450 лева и девет дебитни карти. Чрез медии и Фейсбук той обяви място за среща със собственичката, пред сградата на полицията в Смолян, и предаде намереното. 30-годишният Илия Савов разказа, че открил раницата снощи, след края на първия ден от зрелищното автомобилно шоу "Smolyan race", когато прибирали гумите. Тя била в храсти до сградата на „Български пощи“ в областния град.

Днес, в уреченото време и място, пред областната полиция, дойде притежателката на парите Таня Коленарова, а след малко и Илия. Той й подаде раницата и я помоли да провери дали всичко в нея е налично, но тя отказа. Заяви, че е сигурна, че всичко е наред. „Аз съм честно момче. Искам все пак да погледнете дали всичко си в портмонето, защото не знам дали хората знаят, но долу е пълно с народ. Правим благотворително състезание съвместно с община Смолян. Състезанията  вървят супер добре, без произшествия. Израснал в дом, кръгъл сирак съм, но съм се научил на честност. Мога един лев да намеря, но няма да го задържа за себе си, ще го дам на някой беден. И ще продължавам така докато съм жив“, каза Илия Савов.

Българите зад граница пращат все повече средства за семействата си у нас

Българите зад граница пращат все повече средства за семействата си у нас, това показват данните на централната банка. 127 млн. лв. са ...

Той заяви, че и за миг не си е помислил да вземе парите за себе си. „На мен ми помагат хора. Мъча се, имам средства. Най-много ми помага г-н Николай Мелемов, който се надявам да бъде избран за нов мандат. Той най-много ми помага. Помагат ми от общината, от областната управа и други хора.

Савов преди няколко дни се прибрал от работа на морето, а зимата работи като ски патрул на пистите в Пампорово. Попитан от какво има нужда, каза, че банята в общинското му жилище трябва да се оправи. Той сподели, че мечтата му е да има свое жилище, а след това и семейство. „Благодарение на медиите ми подариха пералня и нова печка, но банята има нужда от ремонт“, допълни той. Обясни, че му е дожаляло за тази жена, която е изгубила парите си.

„Даже вътре има и детско портмоне с ученическа карта за училище "Иван Вазов". Ако не се беше намерил притежателят, смятах с нея да отида при директора на училището и пак щяхме да намерим жената. Но благодарение на вас, медиите, я открихме“, благодарен е Илия. По думите на Таня след тази случка животът й се е променил с надеждата, че все още има добри хора на този свят.

В битката с фалшификаторите на пари Венецуела затвори границата си с Бразилия

Венецуелските власти затвориха контролно-пропускателните пунктове на границата с Бразилия, за да предотвратят връщането в страната на и...

„Искрено благодаря на момчето. Не съм вярвала, че ще се намери. Още вчера, в момента, в който установихме, че раницата я няма, започнахме да я търсим. Бяхме я дали на детето. То я е оставило. Но в крайна сметка всичко се намери и приключи благополучно. Надявам се да има много хора като него. Постъпката му е изключително достойна", подчерта тя. И обясни, че парите са от наскоро продадена кола, които смятали да внесат в банката.

„Чантичката беше до трасето, по което се провежда състезанието. Не знам как точно аз я намерих. Предишния път, като намерих 1 000 лева и ги върнах, ми казваха: "Абе, Лийка, защо не взе парите и да захвърлиш портмонето!? Много граждани ме питаха така. На екипа казах, че съм намерил сега тази чанта и всички казаха: "Браво". Един човек не чух да каже: "Абе, будала, защо го връщаш?". Тази оценка ми стига“, коментира Илия и благодари на Господ, че "съм жив и здрав". На Таня пожела да е жива и здрава тя и цялото й семейство.

За благодарност тя му даде сто лева, които той отиде да сложи в кутията за дарения за 24-годишния Алкан. Именно заради него се провежда благотворителното състезание "Smolyan race" 2019.

Изоставена раница пред парламента вдигна на крак полицията

Изоставена раница вдигна на крак столичната полиция, предаде БГНЕС. СДВР провери багаж, който се намира пред сградата на Народното съб...

Припомняме, че през декември месец миналата година младият мъж намери портмоне на възрастна жена до кино „Дружба“ в Смолян с 1 000 лева вътре и с евро. В джоба си тогава той имал едва 50 лева. Илия пак издири собственичката и й върна портмонето с парите. От пенсионерката бе приел само един шоколад. Откакто е навършил пълнолетите, Илия не спира да работи и вярва, че трябва да си добър човек, за да успееш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини