Музика, литература и живопис в деня на София

13175
Музика, литература и живопис в деня на София

С тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София ще започнат тържествата по повод деня на София - 17 септември.

Жителите и гостите на столицата ще могат да видят изложбата „Стара София в творчеството на Георги Железаров", посветена на 85-годишнината от основаването на Столична библиотека, а в Народния театър „Иван Вазов" на официална церемония ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Специално за Деня на София, организаторите на клубната вечер ReelFeel подготвят сцени на открито, на които ще се качат Bonobo с най-новия си албум „The North Borders", представителите на едни от най-видните диско хаус продуценти от Ню-Йорк - Wolf+Lamb, и британският експериментатор Kutmah, а представителите на новото поколение бийтмейкъри 1000Names ще бъдат българските артисти, които ще открият музикалната програма.

Сред останалите изненади, които готвят организаторите на ReelFeel за събитието на 17 септември е включването на филмова премиера в програмата на събитието. Българската публика за първи път ще види историята на немското музикално „явление" Modeselektor - една от водещите електронни банди, чиято музика продължава да завладява фенове по целия свят. Филмът „We are Modeselektor" разказва историята на двама немски приятели и диджей Gernot Bronsert и Sebastian Szary, които разказват за началото на проекта им, първите им стъпки в музиката, за приятелството си, за музикалния си лейбъл и не на последно място за страстта си към музиката. Лентата включва интервюта, пътувания, лайв изпълнения и изобилна порция от кадри, свързани с ежедневието и импулсивните им решения, с което обрисува една цялостна картина на това немско дуо.

На друга сцена - пред Народно читалище „Г. С. Раковски - 1925" в район „Илинден", ще има празничен концерт „София - нашият град".

По повод празника подреждат изключителна изложба на световноизвестния художник Жул Паскин. След пауза от 38 години благодарение на изключителните усилия на Посолството на Франция в България у нас се организира ретроспективната изложба със 118 произведения - живопис, акварел, рисунка, графика, колаж, от частни колекции и галерии в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив.

Жул Паскин е роден като Юлиус Мордекай Пинкас на 31 март 1885 г. във Видин. През 1892 г. семейството се установява в Букурещ. Паскин завършва гимназия във Виена. Работи за списание „Симплицисимус", издавано в Мюнхен. През 1905 г. се установява в Париж. През 1914 г. заминава за Ню Йорк, където живее до 1920 г. Връща се в Париж, където живее до смъртта си през 1930 г.

Изложбата „Жул Паскин - от Видин до Париж" дава възможност да се добие представа за богатото и разнопосочно творчество на автора. В нея са включени много рисунки, на които художникът отдава голямо значение.

Към изложбата е подготвен каталог на български и френски език, в който са включени всички представени произведения.

Алея на книгата ще зарадва столичани и гостите на града на площад "Света Неделя". Своите премиери в дните между 18 и 22 септември ще направят сборникът с разкази "Гошко" на Силвия Чолева, "Имаго" на Радостина А. Ангелова, както и трети брой на "Гранта България" с тема "Революции", побрало текстове от Милан Кундера, Етгар Керет, Адам Джонсън, Ричард Русо, Тахар Бен Джелун, Ани Илков, Ангел Игов, Оля Стоянова, Владислав Тодоров, Георги Господинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини