Второ издание на фестивала "Четящият човек" в Бургас

11183
Второ издание на фестивала "Четящият човек" в Бургас

От утре (10.09 – б.р.) се открива фестивалът „Четящият човек". В рамките на второто му издание ще бъдат показани и три изложби, осъществени със съдействието на Националната художествена академия и Съюза на българските художници. Те ще бъдат достъпни от 11 септември в Културен център „Морско казино".

Ще бъдат представени двете най-успешните серии екслибриси, създадени през последните няколко години от студенти в НХА, като резултат от общоакадемични конкурси. Екслибрисите са дело на студенти от различни специалности на НХА и убедително представят голямото разнообразие от художествено-естетически възгледи и графични техники - от класическите до най-съвременните дигитални технологии. Акцент в изложбата е почетното участие на един от най-ярките и награждавани  съвременни български графици Димо Колибаров. Творческият и професионален път на Димо Колибаров  е свързан и с дейността му на преподавател в катедра „Графика", където е доцент и един от „виновниците" за силната нова вълна в днешната българска графика.

Две престижни награди за "Отчуждение" на кинофестивала във Венеция

Дебютният филм на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение", продукция на БНТ, бе отличен с две престижни награди на 70-ото юбилейно издан...

Серията „110 години НХА" е създадена през 2006 година, за да отбележи годишнината на едно от най-старите и авторитетни висши учебни заведения в България. Тя е първия подобен опит за създаване на екслибриси за НХА. Серията включва тринадесетте произведения, селектирани и наградени от журито. Представяна е с голям успех по време на представителна изложба „Съвременен български екслибрис" в двореца на нациите -Женева, 2006 година; в рамките на международния панаир на книгата в Тирана 2007 година, както и в сборна изложба на студенти и преподаватели, организирана в Столична библиотека - София, 2013 година.

Серията „Марио Варгас Льоса в София" е инспирирана от посещението в България на  великия писател и нобелов лауреат за литература, по повод удостояването му с Доктор хонорис кауза на Софийския университет  през май тази година. Акцията за създаването на тази единствена по рода си в света поредица от екслибриси, посветени на Марио Варгас Льоса и неговото творчество, обединява усилията на сдружение „Лингва Франка", Асоциация за развитие на София, Държавния културен институт към МВнР, институт „Сервантес" - София и специалното участие на НХА. Една от сериите е притежание на Марио Варгас Льоса, чиито горещи адмирации получи. До сега серията е показана в пространството на институт „Сервантес" в София, а в бъдеще предстоят серия представяния в Испания.

25 автори ще представят комикси - знакови произведения, подбрани специално за настоящия фестивал от Първата национална изложба на българския комикс. 25-те табла проследяват историята и безспорните художествени постижения на няколко поколения български творци, изкушени от тази толкова специфична и обичана форма на визуалното изкуство.

В рамките на феста ще бъдат представени и специално подбрани библиофилски издания.

Фестивал на традиционните български гозби ви кани в Борисова

С шопска салата-гигант и запазената марка – бобът, приготвен с много любов от шеф Пеньо Иванов, ще посрещне гостите на петия си р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини