Ангел Кунчев призна, че в средата на септември болниците може да са в много тежко положение

6618
Ангел Кунчев призна, че в средата на септември болниците може да са в много тежко положение
Снимка: БГНЕС

Така е, България е една от държавите, в които е най-вероятно да се заразиш с COVID-19. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Но той каза и, че в момента 10 души в България заразяват 11 т.е. това е репродуктивното число.

Няма да изчерпим болничните легла, но въпросът е, че разпространението не е равномерно. С взетите мерки засега устояваме – ако продължим в този темп, ще има затруднения да се осигури медицинска помощ за всички нуждаещи се, каза още Кунчев пред Нова телевизия. Според него, сега на фокус са Варна и Русе, а скоро ще е и Добрич. Той даде пример с кланица за гъски в Добричко – имало екскурзия на служители в Копривщица и вероятно от тези хора ще има много положителни. "Хората взеха да правят каквото си искат", смята лекарят.

Ден с доста повече оздравели, отколкото заразени с коронавирус, но и с най-много смъртни случаи за 24 часа

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи като абсолютно число в началото на седмицата. Според данните от единн...

Попитан изрично дали ако такава е тенденцията, на 15 септември няма да може нуждаещи да се влязат в болница, Кунчев призна, но уточни, че говорим само за тенденция, като подчерта, че легла ще има независимо от всичко – въпросът е, че няма достатъчно специалисти. Той е категоричен – в световен мащаб има рязко покачване на заразяемостта. "По-лесно става заразяването", смята Кунчев, според който час-два разговор със заразен в затворено помещение значи почти сигурно заразяване. Той успокои обаче, че под 18 години са голямо изключение случаите на COVID-19, които влизат в лечебно заведение.

Кунчев не се съгласи, че "работата със старческите домове е изпусната". Той добави, че ако ще сравняваме, може да покаже европейски държави, в които 10% от хората в старческите домове починаха. 16 000 души са в старчески домове, 4-5 хиляди са персонал и ги тестваме за втори път, уточни националният здравен инспектор.

Ангел Кунчев посочи, че лекарят, за който се твърди, че е внесъл заразата във варненския дом за стари хора "Свети Георги", е работил там на втори трудов договор – първата му работа е на летището. Кунчев добави, че една от жените от административния персонал е била с положителна проба и не е ясно кой е първоизточник на заразата. Националният здравен инспектор каза и, че собственикът на дома бил трудно открит и си позволил да говори как знае къде живеели проверяващите от РЗИ, които искали да му връчат предписания. Какво е положението в "Свети Георги" – НАУЧЕТЕ ТУК!

По отношение на COVID-19 има три огромни проблема, заяви доцент Кунчев. Според него, на първо място е липсата на доверие у хората, че има такъв вирус и колко е опасен. Вторият проблем е лимитирането на здравната система. Можем изцяло да направим COVID-19 болници, но няма да е толкова добре, както в инфекциозните отделения, каза доц. Кунчев, който така и не каза какъв е третият основен проблем. По думите му, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски си върши работата.

Доц. Кунчев: Повече ме притеснява броят на приетите в болница

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора това е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР заместник-пр...

На въпрос в тази ситуация как държавата ще комуникира с хората предвид политическата ситуация и липсата на доверие към сегашната власт, отговорът на доц. Кунчев беше следният: "Правиш това, което знаеш, за което си учил. Второ, казваш цялата истина".

"Чувалите съществуват и продължават да съществуват и като гледам в Америка ...", заяви доц. Кунчев. Правим всичко възможно да не се случи, но ако хората не вярват, ще си докараме такова положение, добави той.

За финал Кунчев обясни, че най-рано в първата половина на следващата година може да очакваме в България ваксина против коронавирус, но без гаранции, че тя ще помага значително. Той беше категоричен и, че през тази година в България ще се направят усилия да се увеличи покритието с противогрипни ваксини, но това ще се случи трудно, защото планирането става с година напред т.е. сега имаме 150 000 дози. Фокусът ще е върху хора над 65 години.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 август"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване